Ortopedi nivelrikosta: Paras kivunlievitys on liike

Nivelrikon hoito 26:45

Studio55.fi -lähetyksessä vierailleen ortopedi Esko Kaartisen mukaan ihmisten pitäisi aktiivisemmin hakeutua lääkärille nivelten kipuillessa.

Ortopedi Esko Kaartinen kertoo, että vaikka kansankielessä puhutaan kulumista, nivelrikolla ei ole mitään tekemistä kuluman kanssa. Kyse on kuluman sijasta nivelrikon ruston sairaudesta, joka on hyvin yleinen sairaus.

– Itseasiassa me kaikki käytännössä saamme vanhetessamme nivelrikkoa, mutta kaikki eivät saa sitä sellaiseen paikkaan, että se tuottaisi ongelmia, sanoo Kaartinen.

Ongelmia nivelrikko tuottaa kantavissa nivelissä, kuten polvissa ja lonkissa. Kaartinen kertoo, ettei nivelrikon kivun lievittämisessä auta lepo, vaan päinvastoin nivelen liikutus.

– Nivelrikon (kivun) osalta paras lievitys on liike, liikutus. Levolla ei hoideta nivelrikon kipua, vaan liikuttelulla, liikkumisella, lihasvahvistuksella, neuvoo Kaartinen.

Kaartinen muistuttaa, että usein liikkumisen alussa tarvitaan kuitenkin samanaikaisesti kivun lievitystä lääkkeillä, jotta pääsisi liikunnan alkuun. 

– Sitten kun pääsee liikunnan alkuun, niin se ruokkii hyvinvointia eteenpäin, sanoo Kaartinen.

Kaartisen mielestä ihmiset eivät hakeudu tarpeeksi aktiivisesti hoitoon nivelten vaivatessa. Kaartisen mukaan nivelkipujen ilmaantuessa pitäisi käydä selvittämässä tarkemmin mistä kipu johtuu, ja millaista on nivelen asianmukainen hoito.

Käynti lääkärillä on Kaartisen mukaan ajankohtainen silloin, kun nivelessä on toistuva tai jatkuva kipu. Hoitoon täytyy ehdottomasti hakeutua silloin, jos nivelessä näkyy merkkejä tulehduksesta.

– Varsinkin (pitäisi mennä lääkärille) jos siihen liittyy tulehduksen reaktio, eli nivelen turvotus tai kuumotus, Kaartinen neuvoo.

Jos nivelrikon itsehoito, lääkärin määräämä lääkehoito tai fysiologinen hoito ei auta, voi nivelrikkoa hoitaa myös leikkauksella. Tavallisimmin leikkaus tarkoittaa sitä, että potilaalle laitetaan tekonivel.

– Periaatteessa olisi aina hyvä juttu, jos tekonivelen laitto voitaisiin siirtää mahdollisimman myöhäiseen iän vaiheeseen. Tämä siitä syystä, että tekonivelellä on rajallinen ikä ja ne aidosti kuluvat. Oma nivel ei kulu, mutta tekonivel voi kulua tai irrota, Kaartinen selittää.

Miten nivelrikko todetaan ja mitä nivelrikkopotilaan kannattaisi syödä? Katso Kaartisen haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat