Orimattilassa merkittävä korukivilöytö

Hohtokordieriitiksi kutsutusta korukivestä toivotaan uutta materiaalia suomalaiselle korukiviteollisuudelle.

Suomessa on tehty merkittävä korukivilöytö, josta odotetaan korukiviteollisuudelle uutta aluevaltausta. Korukivelle esitetään kaupalliseksi nimeksi hohtokordieriittia sen poikkeuksellisen valoa heijastavan ominaisuuden johdosta.

Geologian tutkimuskeskuksen erikoistutkija fil. tri Kari A. Kinnunen uskoo hohtokordieriitin löytävän oman asemansa suomalaisessa korukiviteollisuudessa. Vastaavaa ulkomaista materiaalia ei ole korukiviteollisuuden käytössä.

Kordieriitista löytyi jo elokuussa Keravan ja Lahden välisen rautatieoikaisun kallioleikkauksista Orimattilan Luhtikylästä uusi korumateriaaliksi soveltuva muunnos. Löydön tekivät Juha Silenius ja hänen naapurinsa Timo Laine. Kivestä lähetettiin näytteitä Geologian tutkimuskeskukselle, jossa se tunnistettiin.

Kinnunen laati kivestä tutkimusraportin. Tummapohjaisella kivellä todettiin kaunis kuukivimäinen hohto. Sen saa aikaan valon heijastuminen peilimäisistä, mikroskooppisista magneettikiisusulkeumista, jotka sijaitsevat säännöllisesti tietyssä tasossa kordieriitin sisässä. Käyttökelpoisuudeltaan hän sijoittaa sen nuummiitin ja spektroliiton välille.

Hohtoilmiö tutkittiin

- Ensimmäiset viitteet kordieriitin poikkeuksellisista valoilmiöistä tehtiin Suomessa jo kolmisenkymmentä vuotta sitten Sipoossa Kalkkirannan alueelta, mutta tuossa vaiheessa löydöt jäivät ainoastaan mielenkiintoisiksi havainnoiksi. Orimattilan kivet ovat sitä vastoin osoittautuneet koehionnassa korukäyttöön soveltuviksi. Parhaiten materiaali käy laajapintaisiin ja mataliin pyöröhiottuihin kiviin, selvittää Kari A. Kinnunen.

Etelä-Suomessa hohtokordieriittia on löytynyt Sipoon Kalkkirannan ja Orimattilan Luhtikylän lisäksi mm. Helsingin Laajasalosta. Eri tasoisia kordieriittilöytöjä on tehty myös muualla Suomessa, mm. Perniössä, Pielavedellä ja Kiuruvedellä.

Hohtokordieriitin voi Kinnusen mukaan sekoittaa helposti hypersteeniin, varsinkin hiottuna. Pertunmaan hypersteeniähän on käytetty jo vuosia korukivissä. Silmämääräisesti tarkasteltuna niillä on vain pieniä eroja. Hohtokordieriitin hohto on kellertävämpi kun sitä vertaa Pertunmaan hypersteeniin.

Toinen hohtokordieriittia muistuttava kotimainen materiaali on Lapin ruskeanmusta tähtikorundi, jossa tähden asemesta on usein havaittavissa vain hohtoilmiö. Syksyn ja talven mittaan kiveä on koehionut Ari Vilander Lahdesta. Hohtokordieriitti ensiesitellään Lahden jalo- ja korukivimessuilla 20.-21. maaliskuuta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat