Optimistit elävät muita pidempään

Positiivinen elämänasenne voi tuoreen tutkimuksen perusteella pidentää naisen elinikää. Havainto vahvistaa tutkimusnäyttöä optimismin lukuisista terveyshyödyistä.

Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa optimismin yhteyksiä kuolleisuuteen tarkasteltiin seuraamalla 70 000 naista vuosina 2006–2012. Naisten elämänasennetta ja terveyttä oli selvitetty jo vuonna 2004.

Positiivisen ja optimistisen elämäntavan omaksuneiden riski menehtyä seurannan aikana oli tulosten perusteella noin kolmanneksen pienempi kuin naisten, jotka olivat vähiten optimistisia.

Yhteys havaittiin riippumatta naisten sosiaalisesta ja taloudellisesta asemasta. Yhteys kuitenkin heikkeni selvästi, kun analyysiin otettiin mukaan elämäntavat ja terveyskäyttäytyminen.

Tulokset osoittavat optimistien elävän todennäköisesti muita pitempään, mikä johtuu luultavasti elintavoista: tulevaisuutensa valoisana näkevät pitävät itsestään huolta paremmin kuin elämään synkemmin suhtautuvat. Elämänasenteet ja mieliala voivat myös vaikuttaa siihen, miten hyvin potilas noudattaa lääkityksiään tai hakeutuu hoitoon uusien oireiden vuoksi.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Miten tullaan onnelliseksi?

Onnellisuusprofessorinakin tunnettu psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen pohti onnen olemusta Studio55.fi-ohjelmassa lokakuussa 2015. Millaisia paradokseja onnellisuuteen ja sen tavoitteluun liittyy? Katso video alta.

25:32

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja