Oprah Winfrey elää amerikkalaista unelmaa – perunasäkkiin pienenä puettu tyttö on raivannut tiensä rikkauksiin

Oprah Winfrey eli Orpah Gail Winfrey, toteutti amerikkalaisen unelman. Perunasäkistä tehtyyn mekkoon puettu Orpah vietti lapsuutensa köyhyydessä maaseudulla, mutta raivasi sieltä tiensä parrasvaloihin ja miljardööriksi. Rikkonainen perhe-elämä, insesti ja teiniraskaus jättivät kuitenkin jälkensä.

Oprahin on vihjailtu lähtevän mukaan seuraaviin Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Puheet kiihtyivät entisestään, kun hän piti tunteikkaan puheen Golden Globe -palkintogaalassa. 

Winfrey syntyi vuoden 1954 tammikuussa Kosciuskossa Mississippin osavaltiossa. Hänen äitinsä Vernita Lee oli naimaton kotiapulainen. Isäehdokkaita on ainakin kaksi, kaivostyöläinen Vernon Winfrey ja maanviljelijä Noah Robinson. Vernon Winfrey on kuitenkin uskottavampi vaihtoehto.

Nimi Orpah muuttui nopeasti Oprahiksi, koska alkuperäinen nimi lausuttiin usein väärin. Oprah vietti ensimmäiset kuusi vuotta elämästään isoäitinsä Hattie Mae Leen (os. Presley) kanssa äidin lähdettyä työhön pohjoisemmaksi.

Isoäiti oli kannustava kasvattaja, mutta kuritti myös selkäsaunoilla. Rahaa ei juurikaan ollut. Pikku-Oprahia pilkattiin vaatteista, joista osa oli ommeltu kasaan perunasäkeistä.

Isoäiti opetti Oprahin lukemaan jo varhain. Ohjelmaan kuului lisäksi viikoittainen käynti kirkossa. Sieltä Oprah sai lisänimen "Saarnaaja".  Hän nimittäin opetteli ulkoa raamatunsäkeitä ja julisti niitä kirkkokansan iloksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi 1990-luvun lopussa, että olisi ottanut Oprahin varapresidentikseen. Katso video (juttu jatkuu alla):

0:25

Muutto kaupunkiin

Kuuden vuoden iässä Oprah muutti äitinsä luokse Wisconsinin Milwaukeen. Ympäristön lisäksi vaihtui myös kasvatustyyli. Oprahin äiti teki pitkiä työpäiviä. Perhe oli myös kasvanut sisarpuolella, jonka nimi oli Patricia. Samoihin aikoihin syntyi myös velipuoli Jeffrey.

Vernita-äiti ei kuitenkaan pystynyt hoitamaan kahta lastaan. Tällä kertaa Oprah lähetettiin Nashvilleen Tenneseehen isänsä Vernonin hoiviin. Vernita puolestaan synnytti jälleen, mutta lapsi annettiin adoptoitavaksi.

Ensimmäinen sisarpuoli kuoli myöhemmin huumeisiin 43-vuotiaana. Velipuoli Jeffrey puolestaan menehtyi aidsista johtuviin komplikaatioihin. Toisesta sisarpuolestaan, myös nimeltään Patricia, Winfrey sai kuulla vasta kymmenisen vuotta sitten.

Insestiä ja teiniraskaus

Oprah on kertonut jo vuonna 1989 ohjelmassaan tulleensa yhdeksänvuotiaana seksuaalisesti hyväksikäytetyksi joidenkin suvun miesten toimesta. Perhe kielsi syytökset jyrkästi.

Oprah on selittänyt omaa haluttomuuttaan tulla äidiksi osittain sillä, ettei hänen oma äitinsä kyennyt kasvattamaan ja huolehtimaan lapsistaan.

Oprah karkasi kotoa 13 vuoden iässä. Pian karkaamisensa jälkeen hän tuli raskaaksi, mutta keskosena syntynyt poikavauva ei elänyt pitkään.

Kuvaavaa Oprahin perhesuhteista lienee se, että joku hänen sukulaisistaan myi tarinan National Enquirer-lehteen vuonna 1990.

Oprahin pelastus oli hänen älynsä. Hän pääsi koulutusohjelman kautta hyvään lukioon. Varjopuolena oli se, että pilkkaajien määrä lisääntyi jälleen. Oprahin afroamerikkalaisten ystävien vanhemmat olivat usein koulukaverien perheiden palvelijoita.

Koska perhe eli tuen varassa, mihinkään ylimääräiseen ei ollut rahaa. Köyhyys ja vertailu muihin koulun oppilaisiin sai Oprahin varastamaan äidiltään.

Tulehtuneet suhteet johtivat siihen, että Oprah lähetettiin takaisin Nashvilleen isänsä luo. Isoäiti Hattie Mae oli jo kuollut vuonna 1963.

Kaunis kympin tyttö

Vernon Winfrey oli päättänyt panostaa Oprahin opintoihin. Hän piti tytön tiukasti koulutiellä ja se kannatti. Oprahista tuli yksi koulunsa parhaista oppilaista ja hänet valittiin koulun "suosituimmaksi tytöksi".

Oprah liittyi myös puhuja-kerhoon. Hänen puhujanlahjansa olivat sitä luokkaa, että ne takasivat stipendin Tennesseen yliopistoon lukemaan viestintää.

17-vuotiaana Oprah voitti "The Black Tennessee" -missikisan ja herätti huomiota paikallisella radioasemalla, joka palkkasi hänet osa-aikaiseksi uutistoimittajaksi. Tässä työssä hän jatkoi korkeakouluopintojensa ohella.

Mediamaailman kutsu

Oprahin ura sai siivet paikallismediassa. Hänestä tuli nuorin afroamerikkalainen naisuutisankkuri Nashvillen WLAC-TV -kanavalle. Pian oli edessä muutto Baltimoreen. Siellä hän jatkoi ensin uutisankkurina, mutta siirtyi myös muihin tehtäviin asemalla.

Ensimmäinen kosketus talk show-genreen tuli 1978, kun hänet pestattiin ”People are talking”-shown toiseksi juontajaksi.

Vuonna 1984 oli vuorossa Chicago ja aamushow "AM Chicago". Suosio yllätti kaikki. Oprahin johdolla ohjelma kiilasi katsojien suosikiksi. Perusta "Oprah Winfrey Show" -keskusteluohjelmalle oli luotu.

Tunnin mittainen oma ohjelma näkyi kaikkialla Yhdysvalloissa. Se nousi nopeasti katsotuimmaksi päiväshowksi.

Myötäelämisen kyky

Oprahin vahvuutena pidettiin hänen kykyään saada ihmiset puhumaan. Oprahista tuli kansakunnan terapeutti, joka eli ihmisten tarinoiden mukana välillä itkien, välillä nauraen.

Eläytymiskykyä ja tunteilua pidettiin uutistyössä ongelmallisena. Keskusteluohjelmassa se toimi.

Kilpailijoihinsa verrattuna kriitikot pitivät Oprahia paitsi älykkäämpänä, niin myös hauskempana, herkempänä ja ennen muuta maanläheisempänä. Ihmisenä, joka pystyi eläytymään vieraidensa tilanteisiin ja jolla oli suora kontakti yleisöön. Oprah oli täydellinen talk show -nero.

Tämä näkyi myös tilipussissa. Oprah oli raivannut tiensä Forbesin rikkaimmaksi afroamerikkalaiseksi ohi Bill Cosbyn.

Vakavammat aiheet hömpän tilalle

1990-luvun puolivälissä Oprah laajensi ohjelmansa aihepiiriä. Hän nosti esiin sosiaalisia ongelmia, hyväntekeväisyyttä ja terveyteen liittyviä teemoja.

Julkkikset eivät enää puhuneet ohjelmassa itsestään, vaan jostakin tärkeämmästä teemasta.

Oprah levitti myös reviiriään. Vuorossa oli naisten oman kanavan perustaminen, vierailu muissa ohjelmissa ja oma tuotantoyhtiön (Harpo Productions) perustaminen.

Terveyteen pureutuva kanava Oprah Winfrey Network aloitti vuonna 2011. Viimeinen Oprah Winfrey Show lähetettiin toukokuussa samana vuonna.

Winfrey oli ryhtynyt nyt myös tuottajaksi ja esiintyi tv-sarjojen lisäksi elokuvissa. Tuottajana hän oli mukana jopa Broadway-musikaaleissa.

Viimeisimpänä siirtona on viime vuonna legendaariseksi noussut uutismakasiini 60 minutes CBS-kanavalla. Oprah on palannut uutismaailmaan ja on ohjelmassa mukana aina sunnuntaisin.

Miljardööri Winfrey

Oprahin imperiumin arvo on jo muutamia miljardeja dollareita. 2000-luvulla hän oli hetken aikaa ainoa afroamerikkalainen miljardööri Forbesin maailmanlaajuisella listalla ja kiistatta ensimmäinen afroamerikkalainen naismiljardööri kautta aikojen.

2014 hän ohitti Meg Whitmanin. Oprah on rikkain "tee-se-itse"- nainen Yhdysvalloissa.

Nyt puhutaan, että Oprah voisi lähteä mukaan jopa Yhdysvaltojen presidenttikilpailuun vuonna 2020. Puheet kiihtyivät, kun hän piti sunnuntaina tunteisiin vetoavan ja poliitikkomaisen puheen Golden Globe -palkintogaalassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja