Oppositio: Hallitus säästää sotepäätöksillään väärästä paikasta – "Siellä on jo nyt aika tiukka kiristysruuvi"

Oppositio hiillostaa hallitusta välikysymyksellä sairaaloiden lakkautuksista 9:48
Kansanedustajat Henrik Wickström (r.) ja Kim Berg (sd.) väänsivät kättä Suomen sosiaali- ja terveyspalvelujen suunnasta Huomenta Suomessa.

Kansanedustaja Kim Bergin mukaan välikysymys sotepalveluiden järjestämisen takaamisesta koko maassa on edelleen ajankohtainen, vaikka hallituksen suunnitelmat sairaalaverkon uudistamisesta ilmenivät jo viime viikon kehysriihessä. 

Hallitus vastaa välikysymykseen tänään eduskunnan täysistunnossa. MTV Uutiset näyttää sen suorana kello 14 alkaen.

Huomenta Suomen juontaja Ivan Puopolo tivasi lähetyksessä vierailleelta oppositiopuolue SDP:n kansanedustaja Kim Bergiltä, onko opposition esittämän välikysymys sairaaloiden alas ajamisesta jo turha, sillä hallituksen suunnitelmat sairaalaverkosta ovat jo selvinneet.

– Mielestäni välikysymys ei ollut turha, sillä se esitettiin ennen kehysriihtä. On hyvä, että hallitus reagoi siihen, ettei sairaalaverkkoselvityksen toimenpiteitä toteuteta kokonaisuudessaan.

Hallitus päätti kehysriihessä, että yöpäivystykset loppuvat monelta paikkakunnalta ja että muutamien sairaaloiden muita palveluita aiotaan muuttaa merkittävästi.

Hyvinvointialueille työrauha

Hyvinvointialueille pitäisi Bergin mukaan antaa työrauha sairaalaverkon sohimisen sijasta.

– Antaisin hyvinvointialueille rauhan miettiä omaa verkostoa siltä pohjalta, mihin heidän rahansa riittävät. Valtion rahoituksella on pärjättävä.

Hallituspuolue RKP:n kansanedustaja Henrik Wickström muistuttaa potilasturvallisuudesta.

– Taustana on se, että väestömme ikääntyy ja keskittyy enenevissä määrin suuriin kaupunkeihin, eikä meillä ole tarpeeksi osaajia.

Bergin mukaan hallituksen säästövelvoitteet tulevat jo valmiiksi haastavien sopeutussuunnitelmien päälle.

– Siellä on jo nyt aika tiukka kiristysruuvi. Kustannuksia joudutaan katsomaan, etteivät ne kasva enää samassa suhteessa. Mielestäni jo se aiheuttaa hyvinvointialueille todella suuria haasteita.

Puopolo haastoi myös Wickströmiä kysymällä, onko kellään tiedossa, millaiset tulevien leikkausten seuraukset todellisuudessa ovat.

– Olemme kehysriihen yhteydessä pyrkineet väljentämään normeja hyvinvointialueilla, osittain sen takia, että voisimme vähentää esimerkiksi vuokralääkärien käyttöä. Hyvinvointialueuudistus johti radikaaliin kasvuun juuri vuokralääkäripuolella.

"Välikysymyksiä vuodesta 2021"

Bergin pohjustuksen mukaan opposition välikysymys johtuu hallituksen tilaaman ja tammikuussa julkaistun sairaalaverkkoselvityksen hyvinvointialueille aiheuttamasta epävarmuudesta sairaalaverkon karsimisesta.

Hänen mukaansa on jäänyt epäselväksi, että toteuttaako hallitus selvityksessä esiin nostettuja toimia sairaalaverkon uudistamisessa.

– On ymmärrettävää, että sotekysymykset herättävät paljon keskustelua. Vuodesta 2021 oppositio on joka vuosi jättänyt välikysymyksen hallitukselle liittyen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen, Wikström kertoo.

Wikströmin mukaan hallitus pyrkii korjaamaan hyvinvointialuemallin puutteita ja valuvikoja tämän hallituskauden aikana.

Hallitus vastaa opposition välikysymykseen tänään. Samassa yhteydessä vasemmistoliitto aikoo esittää epäluottamusta myös sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusoa (ps.) kohtaan.

MTV Uutiset seuraa täysistuntoa hetki hetkeltä kello 14 alkavassa lähetyksessä.

Katso Kim Bergin ja Henrik Wickströmin haastattelu Huomenta Suomessa kokonaisuudessaan jutun pääkuvan paikalta

Lue myös:

    Uusimmat