Vasemmistoliitto esittää epäluottamusta sote-ministeri Juusolle, vihreätkin ihmeissään – "Ei ole tehtäviensä tasalla"

Hallitukselle sote-kritiikkiä 2:15
Katso myös: Oppositio grillasi hallitusta sote-palvelujen leikkauksista.

SDP kutsuu oppositiopuolueet koolle keskustelemaan Juuson luottamuksesta.

Vasemmistoliitto aikoo esittää eduskunnan välikysymyskeskustelun yhteydessä epäluottamusta koko hallituksen lisäksi erikseen myös sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolle (ps.).

Eduskunnassa keskustellaan tiistaina viiden oppositiopuolueen yhteisestä välikysymyksestä, joka koskee sairaaloiden alasajoa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jussi Saramon mukaan Juuso ei ole riittävästi perillä vastuualueensa päätöksenteosta.

– Kehysriihen myötä paljastui, että ideologisesti julkisia palveluita halveksuvan hallituksen lisäksi erityinen ongelma on, ettei vastuuministeri ole tehtäviensä tasalla, Saramo kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Saramo uskoo, että vasemmistoliiton epäluottamuslause sosiaali- ja terveysministerille saa tukea muista oppositioryhmistä.

– Muut puolueet eivät vielä ole päättäneet, mutta oletan, että tulevat mukaan, Saramo viestitti STT:lle.

"Sosiaali- ja terveysministeri on paljon vartijana"

SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Kim Bergin mukaan SDP kutsuu muut oppositioryhmät koolle keskustelemaan ministeri Juuson luottamuksesta.

Bergin mukaan opposition piirissä on viikonlopun aikana virinnyt laajaa keskustelua Juuson valmiuksista toimia keskeisen ministeriön johdossa.

Bergin mukaan sosiaali- ja terveyspalvelut ovat hyvinvointivaltion syvintä ydintä.

– Ihmisten on voitava luottaa siihen, että näistä elintärkeistä palveluista vastaavan ministeriön johdossa on ministeri, joka suhtautuu tehtäväänsä sen vaatimalla vakavuudella. Sosiaali- ja terveysministeri on hallituksessa paljon vartijana, Berg sanoo tiedotteessa.

Bergin mukaan SDP:ssä on ihmettelyä herättänyt ennen muuta Helsingin Sanomissa lauantaina julkaistu Juuson haastattelu. Berg kummeksuu muun muassa sitä, että Juuso esittää yhdeksi säästökeinoksi esimerkiksi lääkäreiden käyttämien käypä hoito -suositusten päivittämistä.

– Eihän ministeri voi lähteä ohjaamaan käytännössä lääkäreitä siitä, että minkälaisia diagnooseja he tekevät, Berg sanoo STT:lle.

Samoin Berg ihmettelee Juuson lausuntoa siitä, että sosiaalihuollon sadan miljoonan euron leikkaukset tulivat hänelle yllätyksenä.

– Haastattelu oli kuin piste iin päälle, joka herätti opposition huomaamaan, että ei tämä näin voi jatkua, Berg sanoo.

–  Se antaa hänestä sellaisen kuvan, että hän ei aidosti ole kartalla, eikä tärkeänä ministerinä ohjaa toimintaa eikä pidä sosiaali- ja terveyspalveluiden puolta, Berg jatkaa.

Vihreätkin ihmeissään

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne ihmettelevät tiedotteessaan, kuka todellisuudessa päättää sosiaali- ja terveydenhuollosta, jos ei kyseistä salkkua kantava ministeri.

–  Ei voi olla niin, että ministeri ei edes tiedä leikkaavansa kriittisen tärkeistä sosiaalihuollon palveluista, joita ovat esimerkiksi lastensuojelu, perhetyö ja mielenterveys- sekä päihdetyö. Onko siis niin, että ministeri Juusolla ei todellisuudessa hallituksessa ole valtaa sosiaali- ja terveyspalveluita koskeviin kysymyksiin? Virta kysyy.

Virran mukaan vihreillä ei ole luottamusta hallituksen sosiaali- ja terveyspolitiikkaan.

– Kun puhutaan sosiaali- ja terveyspalveluista, puhutaan suomalaisten kaikkein keskeisimmistä palveluista – puhutaan elämästä ja kuolemasta. Vastuuministerin on oltava ajan tasalla siitä, minkälaisia säästöjä hallitus on päättänyt hakea juuri niistä palveluista, joista ministeri vastaa, Virta painottaa.

Koko opposition yhteinen välikysymys

SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Liike Nyt jättivät toissa viikolla välikysymyksen sairaaloiden alasajosta. Kyseessä on tämän vaalikauden ensimmäinen koko opposition yhteinen välikysymys.

Oppositiopuolueet kysyvät välikysymyksessään keskussairaaloiden tulevaisuudesta ja siitä, miten hallitus aikoo turvata perustuslain takaamien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden kaikkien hyvinvointialueiden asukkaille koko maassa.

Juuso on joutunut viime viikkoina opposition kovan grillauksen kohteeksi eduskunnan kyselytunneilla, missä on keskusteltu perusteellisesti sairaalapalveluiden tulevaisuudesta.

Välikysymykseen liittyvät luottamusäänestykset järjestetään eduskunnassa tämän viikon perjantaina.

Lue myös:

    Uusimmat