Oppilaat tekivät leivillä homekokeen – todistaa, miksi kädet todellakin pitää pestä: "Tämä on niin ällöttävää!"

Ällöttävät kuvat englantilaisesta kodista – tässäkö kaikkien aikojen likaisin asunto? 0:20
Ällöttävät kuvat englantilaisesta kodista – tässäkö kaikkien aikojen likaisin asunto?

Koululaisten hygieniakokeessa paahtoleipiä kosketeltiin likaisin ja pestyin käsin. Lopputulos oli sanalla sanoen oksettava.

Opettaja Jaralee Annice Metcalf pani luokkansa tekemään tiedekokeen, joka muistuttaa käsien pesemisen tärkeydestä.

Kokeessa samasta pussista otettuja paahtoleipiä kosketeltiin likaisin, desinfioiduin ja pestyin käsin; niillä myös pyyhittiin luokan tietokoneita.

Tämän jälkeen leivät pussitettiin. Yksi leipä pantiin pussiin ilman koskettelua.

Oksettavimman tuloksen tuotti läppäriin pyyhitty leipä

3–4 viikossa leivät alkoivat homehtua, kukin oman tahtiinsa. Likaisia käsiä kohdanneet leivät kuitenkin voivat muita huonommin.

Oksettavimman tuloksen tuotti läppäriin pyyhitty leipä, mutta hyvänä kakkosena seurasi leipä, jota luokan kaikki lapset olivat koskettaneet likaisin käsin.

– Peskää kätenne! Muistuttakaa lapsianne siitä, että hekin pesisivät kätensä! Eikä käsidesi ole vaihtoehto käsien pesemiselle, Idahossa opettava Jaralee kirjoittaa Facebookissa.

– Tämä on niin ällöttävää!

Moni muuttanut käsienpesutapojaan

Jaralee huomauttaa, että kyseessä on peruskoulun tekemä koe, ei minkäänlainen tieteellinen tutkimus. Naisen mukaan koulun tietokoneet puhdistetaan säännöllisesti, mutta testiä varten konetta ei luonnollisesti puhdistettu.

Leivät: Koskematon, likaiset kädet, saippualla ja vedellä pestyt kädet, käsidesi, tietokoneisiin pyyhitty leipä. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Epätieteellisyydestä huolimatta lopputulos etoi oppilaita, ja moni onkin Jaraleen mukaan muuttanut käsienpesutapojaan parempaan suuntaan.

– Selvästi nalkuttaminen ei auttanut, joten meidän piti keksiä konkreettisempi lähestymistapa asiaan. Se toimi, Jaralee sanoo.

Toivoo, että koe inspiroisi monia

Vastaavia oksettavia kokeita on tehty ennenkin. Jaralee sai idean nähtyään lastensairaalan ohjeen samanlaiseen testiin.

Nainen itse on ollut kouluvuonna jo kuutisen päivää poissa sairastelun vuoksi. Hän toivookin, että koe inspiroisi monia. Jaraleen toive toteutui ainakin osittain, kun hänen kuvansa keräsi kymmeniä tuhansia reaktiota ällöttyneiltä ihmisiltä!

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Lue myös:

    Uusimmat