Opimmeko WinCapitasta mitään?

"Helppo raha" vetää suomalaisia puoleensa. Tämän todistaa muun muassa parhaillaan esillä oleva epäilty WinCapita-huijaus.

Kari Nars on seurannut tarkkaan WinCapita-tapauksen etenemistä. Kyseessä epäillään olevan valtava huijausvyyhti, ja se on Suomen suurin oikeudenkäynti talousalalla.

Sijoittajille kerrotaan luvatun jopa 400 prosentin tuottoja, jotka syntyisivät valuuttakaupoilla. Moni meni lankaan, ennen kuin WinCapita leimattiin pyramidihuijaukseksi. Nyt poliisi tutkii WinCapitan toimintaa törkeänä petoksena ja rahankeräysrikoksena.

− 2600 suomalaista on tehnyt WinCapitaan liittyen rikosilmoituksen. Se on jo poliisin kannalta tutkintamielessä erittäin työläs ja monimutkainen tapaus, Nars sanoo.

Helppoa rahaa ei ole

WinCapitan suuret oikeudenkäynnit ovat vielä edessä.

Nars ei voi kuin hämmästellä, miten piireissä, jotka olivat osittain WinCapitaan yhteydessä, järjestettiin viime tammikuussa uusi kokous Helsingin liepeillä. Kokouksen oli tarkoitus jatkaa WinCapitan pääsyytetyn Hannu Kailajärven jalanjäljillä.

− Parituhatta suomalaista maksoi sadan euron sisäänpääsymaksun ja osallistui kyseiseen kokoukseen. Heille tarjottiin mahdollisuutta päästä uudestaan kelkkaan.

Nars ihmettelee, miten niin moni suomalainen oli valmis lähtemään uudestaan WinCapitan kaltaiseen bisnekseen. Yllättävä määrä osallistujista ilmoitti uskovansa yhä WinCapitaan.

− Kuka tahansa asiantuntija tietää, että WinCapitan kaltaista ikiliikkujaa, jolla jatkuvasti tienataan miljoonia valuuttakeinottelulla, ei ole vielä keksitty. Silti moni uskoo tällaiseen, Nars päivittelee.

Haaveissa lottovoitto?

WinCapita kasvatti alkuun tietoisesti uskottavuuttaan maksamalla nopeasti voittoja osalle sijoittajista. Helppoa rahaa tienanneille jäi hyvä kuva sijoituksestaan.

− Osa heistä varmasti uskoo yhä järjestelmään. Kyseiseen kokoukseen osallistujissa oli ehkä sellaisiakin, jotka olivat hävinneet sijoituksessaan. Ehkä he halusivat revanssia: seuraavalla kerralla voittoa voi tullakin!

Suomalaiset ovat Narsin mukaan myös melkoisia lottoajia. Kaksi kolmasosaa uskoo voivansa voittaa miljoonia, vaikka matemaattinen todennäköisyys päävoittoon yhdellä lottorivillä on yhden suhde 15,1 miljoonaan.

− Ihmiselle sanotaan, että hän voi voittaa satoja prosentteja lyhyessä ajassa. Se on niin vahva täky, että monet ovat valmiita riskeeraamaan, Nars sanoo.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja