OP-Pohjola: Tästäkö sinunkin onnellisuutesi on kiinni?

OP-Pohjolan kotitalouksien barometrin mukaan noin puolet suomalaisista uskoisi olevansa onnellisempia, jos heidän tulonsa olisivat nykyistä suuremmat tai heillä olisi enemmän varallisuutta. Silti vastaajat kokivat, että onnellisimmaksi heidät tekevät hyvä arki, perhesuhteet ja terveys.

Suomalaiset arvostavat varallisuutta ja sen koetaan tuovan onnea. Varallisuuden arvostus väheni iän karttumisen myötä, eli nuoret aikuiset arvostivat varallisuutta enemmän kuin seniorit. Silti vain 25 prosenttia vastaajista koki varallisuuden kasvattamisen itselleen tärkeäksi, nuoret enemmän kuin vanhemmat ikäpolvet. Tutkimuksessa myös vapaa-aika ja harrastukset koettiin tärkeiksi.

- Tutkimuksessa ilmeni, että ihmisten lähitulevaisuuden haaveet liittyvät elämänlaatuun, asumiseen, toimentuloon ja varallisuuteen. Lottovoitosta haaveilun sijaan olisi tärkeämpää keskittyä oman talouden hallintaan ja järkevään kuluttamiseen. Hyvä arki vaatii taloudellista suunnittelua, mikä puolestaan vahvistaa turvallisuuden tunnetta. Hyvä taloudenpito lisää myös valinnanvapautta yllättävissä elämäntilanteissa, toteaa OP-Pohjola-ryhmän yksityistalouksiin erikoistunut ekonomisti Maarit Lindström.

Yli kolmannes vastaajista oli sitä mieltä, että omaisuutta tulisi jättää perintönä jälkipolville. Varsinkin lapsiperheet olivat tätä mieltä, mutta myös seniorit kokivat, että omaisuutta tulisi jakaa perintönä eteenpäin.

Kateus ei kasvata kulutusta

Noin neljännes suomalaisista on kadehtinut tuttaviensa hyvää taloudellista asemaa. Varsinkin nuorten aikuisten ja lapsiperheiden keskuudessa tämä on yleisempää kuin senioreilla. Sen sijaan vain 12 prosenttia kaikista vastaajista kertoo kuluttavansa mielellään rahaa arvokkaisiin laatumerkkeihin.

Kolmannes vastaajista oli samaa mieltä, että taloudellisesta menestyksestä kuuluu vaieta. Tämä näkyi kaikissa ikäryhmissä. Kukaan vastaajista ei halunnut näyttää vauraammalta kuin on, ja 15 prosenttia vastaajista on salannut sijoituksia ja säästöjään jopa läheisiltään.

OP-Pohjolan kotitalouksien barometri tuottaa tietoa kotitalouksien taloudellisiin päätöksiin liittyvistä arvoista, asenteista, ongelmista ja onnistumisista. Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin online-tutkimuksena TNS Gallup Forum -paneelissa 9.-27.8.2012. Vastaajina oli yhteensä 3 673 18-69-vuotiasta yksityishenkilöä.

Lähde: OP-Pohjola

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja