Mainos

Onnistiko lotossa? Näin suuri voittopotti olisi järkevintä sijoittaa

Olipa kyseessä sitten lotto- tai pokerivoitto, suuret rahasummat voivat saada kenen tahansa pään pyörälle. Tiedätkö miten kannattaa toimia, kun tili pullistelee yhtäkkiä suurista rahasummista?

Suomeen saadaan vuosittain monta kymmentä uutta lottomiljonääriä. Moni meistä haaveilee mitä tekisi, jos voittopotti osuisi omalla kohdalle. Monilla on mielessä matka maailmanympäri tai uuden auton osto.

Harvalla meistä on kuitenkaan kokemusta suurista rahasummista. Siksi rahojen käyttö tai sijoittaminen voivat aiheuttaa päänvaivaa.

Jos lottopotille haluaa mahdollisimman hyvän tuoton tai akuuttia rahankäyttökohdetta ei ole, kannattaa tuoreen lottovoittajan tutustua sijoitusvaihtoehtoihin. Varsinkin pienempien voittojen kohdalla kannattaa sijoituskohteita harkita suuremmat voitot mielessä.

– Tärkeintä kokonaisuudessa on huomioida sijoituksen aikajänne, riippumatta sijoitussummasta ja varojen mahdollisesta käyttötarpeesta, kertoo sijoituspalvelupankki FIM:n myyntijohtaja Jussi Lilja.

Jos varoille on varmasti käyttökohde lähitulevaisuudessa, sijoituksien pääpaino kannattaa suunnata varojen turvaamiseen ja ostovoiman säilyttämiseen. Jos aikajänne on pitkä tai varsinaista käyttötarvetta ei ole, voi voittopotille tavoitella suurempaa tuottoa. Kokemattoman sijoittajan kannattaa ottaa yhteyttä pankkeihin ja ulkoistaa päätöksenteko ammattilaisille.

Huomiota kannattaa kiinnittää myös perhe-asioihin

Liljan mukaan helppoja sijoituskohteita ovat sijoitusvakuutukset ja varainhoitorahastot, joissa eri riskitason salkut ovat melko turvallinen sijoituskohde. Nämä kohteet sopivat henkilöille, jotka haluavat sijoittaa sadastatuhannesta eurosta muutamaan sataantuhanteen.

– Sijoitusvakuutuksissa asiakkaan varat voidaan sijoittaa sijoitusvakuutukseen, jonka arvonkehitys perustuu ammattilaisten hoitamiin varainhoitosalkkuihin. Salkuissa on osakkeita, pörssilistattuja rahastoja ja rahastoja, Lilja kertoo.

Vaikka kyseessä on maltillinen sijoitussumma, tämä vaihtoehto mahdollistaa myös perintösuunnittelun, joka voi olla ajankohtainen iäkkäämmille voittajille. Perintösuunnittelun tarkoituksen on siirtää omaisuus mahdollisimman edullisesti läheisille. 

Rahapelit Suomessa

Rahapeleillä on Suomessa pitkät perinteet. Raha-automaattipelit tulivat Suomeen 1920-luvulla, joten rahapelejä on pelattu jo lähes sadan vuoden ajan. Ensimmäiset rahapeliautomaattipeli oli viiden raharivin Pajatso.

Suomalaiset pääsivät veikkauksen makuun ensimmäisen kerran vuonna 1940, jolloin pelaaminen alkoi vakioveikkauksen voimin. Ensimmäiset hedelmä- ja rulettipelit rantautuivat matkustajalaivoilta ravintoloihin ja baareihin parikymmentä vuotta myöhemmin.

Ensimmäinen lottoarvonta suoritettiin 3.1.1971. Lotto nousi välittömästi suomalaisten keskuudessa suureen suosioon ja mullisti samalla Veikkauksen toiminnan. Lotto on pysynyt sen koko historian ajan Veikkauksen suosituimpana pelinä.

Arvioiden mukaan suomalaiset käyttävät uhkapeleihin rahaa eniten Euroopassa. Jokainen täysi-ikäinen suomalainen aikuinen käytti konsulttiyhtiö H2 Gambling Capitalin arvion mukaan vuonna 2013 reilut 400 euroa uhkapeleihin. 

Lähde: Rahapelit.eu

Toinen hyvä sijoitusvaihtoehto löytyy varainhoitorahastoista, joissa varat on sijoitettu rahastoihin ja hajautettu laajasti. Tämä on hyvä vaihtoehto henkilöille, jotka haluavat päästä sijoittamisessa helpolla eivätkä halua ottaa suurta riskiä. Varainhoitorahastoissa sijoitukset hajautetaan sekä osake- että korkosijoituksiin, eri toimialoille ja eri maihin.

– Lottovoittaja saa siten pienen omistuksen satojen yhtiöiden osakkeista ja joukkovelkakirjalainoista, joka vähentää sijoittajan riskiä, Lilja tiivistää.

Lilja lisää, että varainhoitorahastoista löytyy jokaiselle omaan aikajänteeseen ja riskinsietokykyyn sopiva ratkaisu.

Jos lottopotti on miljoonaluokkaa, on yksilöllinen sijoitusneuvonta ehdottomasti paikallaan, sillä pelkän rahan lisäksi voittoon liittyy paljon asioita, joita moni ei ole tullut ajatelleeksi. Miljoonavoitossa kannattaa ottaa huomioon myös perheoikeudelliset asiat, kuten avioehto, testamentti ja hoitotestamentti. Nämä asiat kannattaa hoitaa hyvissä ajoin ennen kuin ne tulevat ajankohtaiseksi.

Vapaa-aikaan sijoittaminen 2000-luvun ilmiö

Vuoden 2015 aikana Suomeen saatiin kaiken kaikkiaan 63 uutta miljonääriä ja tuhansia pienempiä voittoja saaneita. Veikkauksella halutaan pysyä rahankäytön suhteen puolueettomina.

– Emme anna lottovoittajille ohjeita rahan käyttämiseen tai tarjoa voittajille sijoitusneuvojan palveluita, kertoo Veikkauksen tiedottaja Pipsa Öhman.

Tilastoa lottovoittajien rahankäytöstä ei ole, mutta Veikkauksen henkilökunta tapaa lottovoittajia voittokahveilla, joilla tuoreet voittajat kertovat suunnitelmistaan.

– Yleisimpiä suunnitelmia ovat asuntolainan pois maksaminen, remontointi, matkustelu, sapattivapaan pitäminen tai aikaistettu eläkkeelle jääminen sekä omien lasten rahallinen auttaminen, Öhman kertoo.

Tällä vuosituhannella vapaa-aikaan panostaminen on noussut selvästi perinteisten asunto- ja remontointihaaveiden rinnalle. Voittopotti voi merkitä monelle myös sisimmässä kyteneiden haaveiden toteuttamista. 

– Jotkut saattavat suunnitella oman yrityksen perustamista, ja yrittäjät kertovat yleensä pitävänsä ensimmäisen lomansa pitkään aikaan, Öhman kertoo.

Kun ihan jokaista penniä ei tarvitse laskea, yrittämisestä tulee paljon rennompaa.

Isojen voittojen kohdalla rahaa riittää niin haaveiden toteuttamiseen kuin sijoittamiseen tulevaisuuden varalle. Lilja muistuttaa, että raha-asioissa kaikkiin sijoittajiin pätee sama sääntö, olipa kyseessä sitten lottovoittaja tai vanha sijoituskonkari.

– Huipputuottoa ei voi saada, jos haluaa turvallisuutta. Huipputuottoa saadakseen pitää toisaalta ottaa enemmän riskiä ja sietää enemmän arvonvaihtelua, Lilja tiivistää.

Mikä pankkitalletus on? Katso video:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.