Onko tässä syy Marinin päätökselle olla jatkamatta SDP:n johdossa? – "Onhan hän kansainvälisen politiikan supertähti"

Mitä Marinin vetäytymisen taustalla oli - pettymys vaalitulokseen vai jotain muuta? 2:07
Mitä Marinin vetäytymisen taustalla oli - pettymys vaalitulokseen vai jotain muuta? MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki kertoo näkemyksensä spekulaatioista Kymmenen Uutisten haastattelussa.

SDP:n puheenjohtaja ja pääministeri Sanna Marin ilmoitti tänään keskiviikkona, ettei aio asettua ehdolle syyskuun puoluekokouksessa jatkaakseen puolueen puheenjohtajana. Ilmoitus herätti runsaasti reaktioita sekä arvuuttelua päätöksen syistä.

MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki arvelee päätöksen taustalla olevan monia syitä, jotka saattavat liittyä niin puolueiden keskinäisiin tilanteisiin kuin myös Marinin yksityiselämään.

– Uskoisin, että ihan oikea hengähdystauko tulee tarpeeseen. Hallituskauden viimeisinä hetkinä on ollut hyvin paljon riitaisuutta ja erilaisia kriisejä, kuten Ukrainan sota ja energiakriisi. Sekä tietysti myös Nato-prosessin loppuunvieminen, hän sanoo.

Lehtimäki uskaltaa veikata, että SDP:n puheenjohtaja suuntaa kohti jonkinlaisia kansainvälisiä tehtäviä.

– Vaikka Marin jakaa mielipiteitä kotimaassaan, hän on kansainvälisen politiikan supertähti. Eurovaalit ovat tulossa vuonna 2024, mutta kaikenlaista muutakin tehtävää löytyy aina kykenevälle entiselle pääministerille.

Lehtimäki toteaa, että SDP:n häviö kokoomukselle ja perussuomalaisille eduskuntavaaleissa on Marinille varmasti "ainakin jonkinlainen pettymys". Sosialidemokraattien kampanja keskittyi Lehtimäen mukaan "paljolti yhden kortin varaan", eli puolueen mahdollisuuteen jatkaa suurimpana puolueena.

– Marinia kiinnosti tietysti vain pääministerin tehtävä.

Marin kertoi puheessaan medialle, että kulunut kausi on syönyt hänen henkisiä voimavarojaan. Lehtimäki arvelee, että yksityiselämään liittyneillä kohuilla on ollut vaikutusta asiaan.

"Marinin ilmoituksella tuskin vaikutusta tuleviin hallitustunnusteluihin"

Pääsiäisen jälkeen eli ensi viikolla alkavat hallitustunnustelut. Lehtimäen mukaan Marinin vetäytymisellä SDP:n johdosta on tuskin vaikutusta prosessiin tämänhetkisten tietojen pohjalta.

– Sitten jos tunnusteluihin lähdetään mukaan, niin niitä vetää yksiselitteisesti sitten nykyinen puheenjohtaja Marin. Ainakin tämänpäiväisten puheiden perusteella SDP pitää kiinni tiukasti kynnyskysymyksistään. Samaan aikaan tämä raju vaalikamppailu on syönyt luottamusta, ja siltoja on poltettu kokoomuksen suuntaan.

Myös perussuomalaisten suuntaan on katkaistu mahdollisuuksia yhteistyöhön. Marin ilmoitti jo tammikuussa vaalikamppailujen alkaessa, ettei SDP lähde hallitusyhteistyöhön Riikka Purran johtaman puolueen kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat