Mainos

Onko tässä Suomen rumin seinä? Koulun uusi julkisivu ei kelpaa vantaalaisille, adressi vaatii piilottamaan "betonihirviön"

5:52

Vantaalaisen koulun uusi julkisivu aiheuttaa närää. Nyt paikalliset keräävät adressia, jonka avulla vaaditaan kaupunkia maalaamaan julkisivu uudelleen. 

Ohikulkija juttelee ystävättärensä kanssa manaten edessä olevan seinän "maailman rumimmaksi". Lähitalossa asuva nainen sen sijaan ei olisi ostanut asuntoaan, jos uusi julkisivu olisi yhtä räikeä kuin koulun muut sivut. Hän on tyytyväinen teokseen, jonka hallitseva väri on betonin harmaa.

Vantaalaisen Aurinkokiven koulun uusi julkisivu herättää tunteita. Ohikulkijat jäävät ihmettelemään keskeneräisen näköiseksi tituleerattua teosta.

"Se kutsuu spreijaajia"

Vantaan Kivistössä asuva Joni Mattila huomaa, kuinka sosiaaliseen mediaan lisätty kuva Aurinkokiven koulun julkisivusta herättää kriittistä keskustelua paikallisten keskuudessa. Hän itsekin pitää julkisivuun maalattua teosta rumana ja päättää, että asialle on tehtävä jotain.

– Se väritys on hirveä. Betoni tulee näkyviin, ja väripilkut ovat laimean väriset. Se kutsuu spreijaajia.

Aiheesta käyty keskustelu rohkaisee Mattilaa perustamaan adressin, jotta julkisivun "betonihirvitys" maalattaisiin piiloon. Tavoitteena on kerätä 200 nimeä ja luovuttaa adressi Vantaan kaupungille.

Nyt, noin viikko adressin perustamisesta, Mattilan tavoite on täyttynyt, ja hän kertoo luovuttavansa adressin kaupungille kuun loppuun mennessä. Hän toivoo, että julkisivu maalattaisiin uudelleen, jotta se "antaisi oikeutta Kivistön muulle arkkitehtuurille".

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pääsuunnittelija: Olen tyytyväinen lopputulokseen

Tunteita herättäneen julkisivun ovat suunnitelleet Playa Arcitect -arkkitehtitoimiston arkkitehti Veikko Ojanlatva yhdessä taitelija Pertti Kukkosen kanssa.

Adressissa kritisoidaan julkisivua keskeneräisen näköiseksi. Ojanlatvan mukaan lisäosan julkisivun teos vastaa alkuperäistä suunnitelmaa ja se on käsintehty.

– Tarkoitus oli hakea kontrastia ja herättää ajatuksia. Olen itse ollut tyytyväinen lopputulokseen, mutta ymmärrän, että se herättää tunteita, sillä se on erilainen, Ojanlatva kertoo. 

Vantaa kaupungin kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine ei osaa vielä sanoa, aikooko kaupunki maalata seinän uudelleen.

Lisää aiheesta

  Aiemmat livelähetykset

  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja