Onko tämä maailman lihottavin ruokavalio? Lääkäri varoittaa seurauksista

Meksikolaiset ruokailu- ja elämäntottumukset huolestuttavat terveysasiantuntijoita.

Meksikolaisen sydän- ja verisuonisairauksien järjestön lääkäri Enrique C. Morales Villegas haluaisi meksikolaisnuorille pakolliset lääkärintarkastukset paisuvan sydän- ja verisuonitautiepidemian hillitsemiseksi. Aihetta käsitellään parhaillaan meksikolaisessa kongressissa, johon osallistuu kardiologiajärjestöjen Mexican Society of Cardiology MSC:n sekä European Society of Cardiology ESC:n edustajia.

Syynä lääkäri Villegasin ehdotukseen on meksikolaisten huolestuttavan huonoon suuntaan kääntynyt ruokavalio ja terveydentila.Villegas on jo ehdottanut Meksikon hallitukselle, että jokaisen 18-vuotta täyttäneen tulisi käydä pakollisessa ja kattavassa terveystarkastuksessa, jossa mitattaisiin muun muassa painoindeksi, kolesteroli ja verensokeri. Tämän jälkeen terveystarkastus suoritettaisiin joka kolmas vuosi.

– Meksikolainen ruokavalio on vaarallisempi kuin pikaruokaketjut. Ruokavalio on yhdistelmä friteerattua ruokaa, roskaruokaa ja virvoitusjuomia. Elämänfilosofia nojaa mukavuuteen: ihmiset syövät liikaa ja katsovat joka päivä neljä tuntia televisiota, istuvat kaksi tuntia tietokoneella ja harrastavat alle 10 minuuttia liikuntaa, Villegas listaa.

Järkyttävä romahdus terveystilastoissa

Meksikolaisten pikavauhtia huonontuneet elintavat näkyvät myös maan terveystilastoissa. Pelkästään vuosien 2009-2010 välillä sydän- ja verisuonisairauksien sekä diabeteksen määrä kasvoi yli 9,5 prosentilla. Keskimäärin 31 prosenttia meksikolaisista aikuisista sairastaa verenpainetautia ja 40 prosentilla on korkea kolesteroli.

Meksikossa annetaan vuosittain yli 400 000 uutta diabetesdiagnoosia ja yli 70 000 ihmistä menehtyy tautiin.

Meksiko ohitti Yhdysvallat maailman lihavimpana kansana

Kun yhdysvaltalaiset lihovat pikaruokaketjujen antimia syömällä, meksikolaiset paisuvat rasvaisen meksikolaisruoan ja pikaruoan yhdistelmällä. Maailman lihavimman kansan titteli vaihtuikin virallisesti kesällä, kun Meksiko ohitti kärkipaikkaa pitäneet yhdysvaltalaiset.

YK:n laatiman raportin mukaan jopa 70 prosenttia meksikolaisista aikuisista on ylipainoisia ja heistä kolmasosa huomattavan ylipainoisia. Lasten ylipaino on triplaantunut vuosikymmenen aikana. Asiantuntijoiden mukaan jopa neljä viidesosaa ylipainoisista meksikolaislapsista tulee pysymään ylipainoisina koko ikänsä.

YK:n raportissa listataan maat, jossa on väkimäärältään eniten ylipainoisia. Jos ylipaino suhteutetaan väkilukuun, maailman lihavimmaksi kansaksi nousisi Samoan saaristovaltio, jonka lähes 200 000 asukkaasta jopa 80-95 prosenttia luokitellaan ylipainoisiksi.

Meksikolainen ruoka epäterveellistä?

Meksikolainen ruoka ei itsessään ole erityisen epäterveellistä, mutta tämän päivän meksikolaiset ruokailu- ja elämäntottumukset ovat. Ruokavaliossa on siirrytty yhä enemmän friteerattuihin herkkuihin ja monen meksikolaisen perinneruoan sanotaankin vuosien varrella amerikkalaistuneen lihottavaksi. Myös virvoitusjuomat ovat maassa suuri ongelma. Meksikolaiset juovatkin vuosittain maailman eniten sokerisia virvoitusjuomia, jopa 162 litraa henkeä kohden.

Meksikon hallitus on päättänyt puuttua kasvavaan ongelmaan lisäämällä virvoitusjuomien ja roskaruoan verotusta.

Lähteet: Eurekalert, YK

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat