Onko sinulla iho-oireita ja tukkoinen nenä? Syy voi löytyä patjastasi!

Kun nenä on aamulla tukossa ja iho oireilee, saatetaan kodeissa ryhtyä syynäämään merkkejä kosteusvaurioista tai homeesta. Syynä voi kuitenkin olla pelkästään vanha ja tomuinen patja.

Jopa puoli miljoonaa suomalaista nukkuu liian vanhalla tai pilaantuneella patjalla, kertoo Unikulman tutkimus viime keväältä. Vanhakin patja voi olla hyvässä kunnossa, mikäli sitä on huollettu oikein. Huonokuntoisessa makuualustassa on likaa, pölypunkkeja ja jopa hometta, mikä vaikuttaa luonnollisesti myös terveydentilaan.

Aikuisesta ihmisestä voi irrota vuoden aikana jopa kilo rasvaa ja kuollutta ihosolukkoa pelkästään pään alueelta. Jos patjaa ei ole viiteen vuoteen huolettu tai sitä on säilytetty kosteassa, kannattaa kaikki petivaatteet uusia tyynyä myöten.

Huolla patjaasi oikein

– Ensimmäisiä oireita ovat yleensä nenän tukkoisuus, nenäverenvuoto sekä iho- ja silmäoireet.

– Huolehdi ilmanvaihdosta.

– Pidä makuuhuone siistinä myös muuten, siivoa se ainakin kerran viikossa.

– Imuroi vuode ja patja säännöllisesti, tuuleta patjaa ja vaihda se jo ennen kuin siinä on kuoppa johon aina putoat. Älä vie patjaasi ulos siitepölyjen aikaan, sillä saatat pilata hyvänkin patjan.

– Jos patjaa ei ole huollettu tai siihen on jo tullut näkyviä kosteusvaurioita tai homepilkkuja, sitä ei voi enää siivota kuntoon.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja