Mainos

Onko shorttaus vedonlyöntiä pörssissä?

Pörssiyhtiöiden tuloskausi on pyörähtänyt käyntiin. Mitä tarkoittavat ammattilaisten viljelemät lyhenteet? Mikä on arvo-osake? Mitä tarkoittaa goodwill tai shorttaus? Entä ovatko nyt käynnissä karhumarkkinat vai härkämarkkinat? 

Arvonalennus (=alaskirjaus). Kirjanpidollinen rahaerä, jolla hyödykkeen tasearvo ylittää hyödykkeen käyvän arvon. Pörssiyhtiö joutuu kirjaamaan arvonalennuksen tuloslaskelmaansa kertaluonteisena negatiivisena eränä. Termin sijaan käytetään myös käsitettä arvonalentumistappio.

Arvo-osake. Osake, jonka nykyinen markkina-arvo on alhainen verrattuna yhtiön taseesta laskettavaan kirjanpitoarvoon (alhainen P/BV). Arvo-osakkeilla myös P/E-luvut ovat usein alhaisia.

– Lähtökohtaisesti arvo-osakkeiden kurssikehitys on melko vakaata laatua, arvioi Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju.

Bear market, eli karhumarkkina on kausi, jona osakekurssit laskevat. Osakemarkkinoiden laskukausi, johon liittyy yleensä vallitseva negatiivinen tai pessimistinen asenne lähitulevaisuuden kehitykseen. 

– Edellinen globaali bear-markkina alkoi finanssikriisin kärjistymisestä vuosina 2007-2008, ja se päättyi maaliskuussa 2009 keskuspankkien ryhdyttyä mittaviin elvytystoimiin.

Bull market, eli härkämarkkina on kausi, jona osakekurssit nousevat. 

– Tällä hetkellä osakemarkkinoilla on käynnissä bull-markkina, sillä Yhdysvalloissa keskeiset indeksit ovat kohonneet maaliskuusta 2009 lähtien yhtäjaksoisella trendillä.

Defensiivinen osake. Osake, jonka arvoon suhdannevaihtelut eivät vaikuta merkittävällä tavalla. Sellaisten yhtiöiden osakkeet, jotka tuottavat tavaroita ja palveluita, joita tarvitaan talouden yleistilasta riippumatta, esim. vakuutus, lääke- ja elintarvikeyritykset.

Futuuri. Sopimus, johon liittyy velvollisuus ostaa tai myydä tulevaisuudessa sopimuksen kohde-etuus, esimerkiksi osake, sovittuun hintaan tiettynä tulevana ajankohtana.

Goodwill. Liikearvo, joka syntyy esimerkiksi yrityskaupassa. Tarkoittaa myös pörssiyhtiön taloudellista lisäarvoa taseen substanssiarvon ohella. Goodwill-arvo muodostuu esimerkiksi tunnetuista tavaramerkeistä, patenteista ja hyvästä asiakaskunnasta ym.

Guidance. Pörssiyhtiön antama ohjeistus nettotuloksen tai liikevaihdon odotetusta tulevaisuuden kehityksestä. Voidaan antaa lyhyelle ja pitkälle tähtäimelle.

Hallintarekisteri. Arvo-osuusrekisteri, jossa näkyy osakkeen todellisen omistajan sijasta arvo-osuustilin hoitaja. Hallintarekisteröidyt osakkeet oikeuttavat osinkoihin ja osakeantiin, mutta niiden nojalla ei voi käyttää äänivaltaa yhtiökokouksissa. Hallintarekisteriin merkittyjen osakkeiden omistus ei tule julkiseksi. Hallintarekisteröinti on mahdollista vain ulkomaisille sijoittajille.

Johdannainen. Sijoitusinstrumentti, jonka markkina-arvo perustuu jonkin toisen kohde-etuutena olevan arvopaperin, kuten pörssi-indeksin, valuutan tai hyödykkeen arvoon. Esimerkiksi futuurit, optiot ja termiinit ovat johdannaisia.

Kasvuosake. Pörssiosake, jonka markkina-arvo on korkea verrattuna yhtiön nykyisestä taseesta laskettavaan kirjanpitoarvoon (korkea P/BV). Hintataso perustuu kasvuodotuksiin. Kasvuosakkeilla myös P/E-luvut ovat usein korkeita. Kasvuyhtiöiden kurssikehitys on keskimäärin vauhdikkaampaa kuin arvo-osakkeilla.

Likvidi, nopeasti rahaksi muutettava. Likvidit varat ovat varallisuutta, jotka voi tarvittaessa helposti muuttaa käteiseksi. 

Likviditeetti, pörssissä havaittava kyky välittää suuria määriä kauppoja lyhyellä aikavälillä. Voi kuvata myös pörssiyhtiöstä kertovana tunnuslukuna maksuvalmiutta.

Optio. Sopimus, johon liittyy oikeus muttei velvollisuutta ostaa tai myydä option kohde-etuus, esimerkiksi osake, tulevaisuudessa tiettynä aikana ennalta sovittuun hintaan.

Q2. Juuri nyt julkaistaan huhti-kesäkuun eli toisen vuosineljänneksen eli Q2:sen tuloksia. Q tulee sanasta quarter = kvartaali, vuosineljännes. Pörssiyhtiöt kertovat neljä kertaa vuodessa lukutasolla tiedot siitä, miten yhtiöllä on mennyt. On paljon vikkelämpää puhua Q2:sta kuin toisen kvartaalin tai toisen vuosineljänneksen tuloksesta. Tilikauden aikana pörssiyhtiö julkaisee kolme osavuosikatsausta (Q1, Q2 ja Q3) sekä tilinpäätöksen, joka sisältää edeltävät sekä Q4:sen.

Shorttaus, ylimyynti, lyhyeksi myynti, shorttaus (englanniksi short selling) on sitä, että myy arvopapereita, vaikka ei omistakaan niitä. Tavoitteena on hyötyä kurssien laskusta. Myyjä lainaa arvopaperit myyntihetkellä välittäjältä tai toiselta sijoittajalta. Jos sijoittaja pystyy ostamaan arvopaperit alentuneeseen hintaan, hän voittaa. Jos hinta nousee, hän häviää. 

Sisäpiiriläinen voi olla kuka tahansa, jolla on mahdollisuus saada arvopaperiin liittyvää, olennaisesti arvopaperin arvoon tai hintaan vaikuttavaa, julkistamatonta tietoa. Sisäpiiritiedon perusteella käytävä osakekauppa ja neuvonanto on kiellettyä.

Termiinisopimus on sitova johdannaissopimus, minkä vuoksi sovittu kauppa on toteutettava sopimusajan päättyessä.

Volatiliteetti kuvaa osakkeen tuottojen vaihtelua eli riskiä. Matemaattisesti volatiliteetti tarkoittaa tuottojen keskihajontaa. 

-Mitä enemmän osakkeen tuotot vaihtelevat, syystä tai toisesta, sitä suurempi on volatiliteetti ja siten sijoittajan hintariski. 

-Suoraan yhtiön tulosluvuista voidaan myös laskea harvinaisemmin käytetty tunnusluku nettotuloksen volatiliteetista, joka kuvaa liiketoiminnan tuloksentekokyvyn tasaisuutta.

Lähteet: Pörssisäätiö, osakestrategi Jukka Oksaharju Nordnet

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.