Onko NHL-invaasio vain hyväksi SM-liigalle? Ismo Lehkonen varoittaa: "Voi jäädä paska maku suuhun"

Jääkiekon SM-liigassa nähdään alkavalla kaudella paljon niin sanottuja NHL-lainapelaajia. C Moren asiantuntija Ismo Lehkonen varoittaa, että "NHL-invaasio" voi aiheuttaa myös negatiivisen kierteen seurojen sisällä.

SM-liigassa peräti 13 seuraa on ottanut vastaan nuoria NHL-pelaajia, joille on haettu peliaikaa epävarman tilanteen keskellä. Nykyisen tiedon mukaan uuden NHL-kauden pitäisi alkaa joulu-tammikuun vaihteessa. Varmaa tietoa ei kuitenkaan ole.

Liigaseuroista ainoastaan Tappara ja Sport ovat poikenneet linjasta. Tappara ei turvautunut NHL-apuihin edes Joona Luodon kohdalla. Luoto pelaa syksyn kirvesrintojen sijaan Helsingin IFK:n riveissä.

Useiden nimekkäiden lainapelaajien myötä SM-liigan yllä on entistä enemmän mielenkiintoa. C Moren asiantuntija Ismo Lehkonen varoittaa ilmiön toisesta puolesta.

– Olen varma, että nykyinen koronatilanne taittuu jossain vaiheessa. Me voitamme tämän viruksen. Mutta sitten kun alkaa niin sanottu normaaliaika, niin pelkään, että meillä on yhtäkkiä tilanne, jossa useat laatupelaajat ovat jo ehtineet lopettaa uransa. Miten seurat pystyvät sitten korvaamaan ne pelaajat, jotka lähtevät takaisin Pohjois-Amerikkaan? Rahallisesti Suomessa ei pystytä vastaamaan Saksan, Ruotsin, Sveitsin tai KHL:n palkkoihin. Sen avulla pelaajia ei pystytä kutittelemaan tänne. Ja mitä olen katsonut Mestistä, A- ja B-junioreita, niin sieltä ei ole hirveästi tulossa pelaajia liigan huipulle seuraavan kahden vuoden aikana. Tästä saattaa seurata vajaus, Lehkonen varoittelee MTV Urheilun haastattelussa.

Lehkonen käyttää termiä ”kaksiteräinen miekka”.

– Ymmärrän niitä joukkueita, jotka haluavat palvella entisiä pelaajiaan. Mutta sitten ovat ne, jotka tulevat täysin ulkopuolelta. He voivat tehdä seuroille todella paljon hallaa.

– Koska noissa tapauksissa seuran sisällä alkaa iso kuhina. Eri perheet ja verkostot alkavat miettiä, että ”miksi he ottivat tuon”. Siitä voi jäädä aika paska maku suuhun. Voi syntyä tietynlainen negatiivinen oravanpyörä. Koska nuo ulkopuolelta tulevat pelaajat tuskin palaavat enää myöhemmin seuraan. Noilla päätöksillä voidaan tehdä pahoja karhunpalveluksia, Lehkonen miettii.

Kaksiteräisellä miekalla on myös toinen puolensa. SM-liigassa on nyt pelaajia, jotka ovat jo pystyneet murtautumaan NHL:ään. Täten nuoret pelaajat saavat vertauskuvia ylimmältä huipulta.

– Toivon, että nuoret pelaajat ajattelevat tämän niin, että tilanne on vain parempi, koska he näkevät rehellisesti sen, että missä he menevät juuri nyt. Joko itseluottamus kasvaa tai sitten pelaaja huomaa kohtia, joita hänen pitää jumpata vielä enemmän, Lehkonen pyörittelee.

Tämän vuoden KooKoo?

Mielenkiintoisten pelaajien lisäksi Lehkosen katseet kiinnittyvät joukkuetarinoihin.

– Minua kiinnostaa kovasti se, että minkälaisen lähestymistavan ne joukkueet ottavat, jotka ovat olleet kynsin ja hampain kiinni niissä viimeisissä pudotuspelipaikoissa. SM-liigassa on kuusi joukkuetta, joilla on selkeä materiaalietu. Miten nämä yhdeksän muuta joukkuetta toimivat? Miten he hakevat kilpailuetua? Millaisia pelitavallisia innovaatioita sieltä tulee? Miten he pystyvät yllättämään paremmat joukkueet ilta toisensa jälkeen? Koska pitää muistaa, että 15 joukkueen joukosta on jo matemaattisesti aika helppo päästä kymmenen joukkueen pudotuspeleihin. Silloin ei tarvitse voittaa edes puolta peleistä, Lehkonen pohtii lähtöasetelmia ja jatkaa:

– Toivon, että keskitason alapuolella otettaisiin riskejä. Että seurat uskaltaisivat tehdä rohkeita valintoja. KooKoo teki niin viime vuonna ja toivon, että heidän esimerkkinsä rohkaisisi muita ryhtymään samaan. Aika näyttää. Pelkään pahoin, että siellä valitaan se tuttu ja turvallinen suomalainen pelitapa.

Lehkonen viittaa toiveellaan siihen, että joku tai jotkut seurat erottuisivat muista. Keinolla millä hyvänsä.

– On se sitten puolihidasta, äärettömän hidasta tai todella nopeaa peliä. NHL on hyvä esimerkki tästä. Siellä on seuroja, jotka ovat valinneet oman tiensä. Esimerkiksi Columbus Blue Jackets on sellainen joukkue, joka tekee ilta toisensa jälkeen voittamisen vaikeaksi muille.

Mutta mikä SM-liigaseura voisi hakea erilaisen lähestymiskulman?

– Heti tulee mieleen Vaasan Sport, Lehkonen vastaa.

Risto Dufva on ihan varmasti miettinyt tosi tarkasti sen, että miten he lähestyvät tätä kautta. Uskon, että he voivat olla hyvinkin sellainen musta hevonen.

– Siellä on tehty fiksuja rekrytointivalintoja. He ovat ottaneet tuttuja, työläitä pelaajia, niin sanottuja karvaperseitä, jotka eivät anna helppoja pisteitä muille. Toivoisin, että Vaasan uudesta hallista tulisi taas sellainen helvetillinen paikka pelata, Lehkonen miettii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja