Onko nettiyhteytesi hitaampi kuin luvattiin? Kokeile tätä niksiä – lupaa 30 prosenttia nopeamman netin

Hidas nettiyhteys ei aina ole palveluntarjoajan syytä. 

Hidas nettiyhteys ei aina ole palveluntarjoajan syytä; toisinaan vika on DNS-palvelimessa. Tech Viral -sivuston mukaan netin nopeutta voi parantaa yksinkertaisella niksillä: oma DNS- nimipalvelin täytyy vaihtaa toiseen. Lehti lupailee niksin käyttäjille jopa 20-30 prosenttia nopeampaa nettiyhteyttä.

DNS eli Domain Name Systemin tehtävä on yksinkertaistettuna muuttaa verkkotunnuksia IP-osoitteiksi; näin voimme muistaa verkko-osoitteita sen sijaan, että joutuisimme muistelemaan pitkiä numerorimpsuja. Nettipalveluntarjoajat käyttävät tiettyjä palvelimia, mutta niitä kuitenkin on mahdollista vaihtaa itse.

Tech Viral suosittelee esimerkiksi OpenDNS-yrityksen palvelimia; se mainostaa olevansa nopeampi ja luotettavampi kuin muut.

Näin nimipalvelimien vaihto tapahtuu Windowsissa

Palvelimia tulisi vaihtaa vain, jos tietää, mitä on tekemässä! Ohjeen ja DNS-palvelimen nimi saattaa vaihdella Windowsin versiosta riippuen, joten tarkistathan, että ohje sopii sinulle. Esimerkiksi Google antaa ohjeen Windows 7:lle, Mac OS 10.5:lle ja Ubuntulle.

  1. Avaa Ohjauspaneeli/Control Panel
  2. Avaa Verkko ja jakamiskeskus/Network and Internet options
  3. Paina vasemmasta reunasta Muuta sovittimen asetuksia/Change Adapter setting
  4. Klikkaa oikealla hiiren näppäimellä sitä nettiyhteyttä, jota nyt käytät, ja valitse Ominaisuudet/Properties
  5. Klikkaa kohtaa Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) ja valitse alareunasta Properties/Ominaisuudet
  6. Nyt näet DNS-palvelimesi. Valitse kohta Käytä seuraavaa DNS-palvelimen osoitetta/Use the following DNS server address automatically
    Vaihda määreet näihin:
    Preferred/ensisijainen DNS: kirjoita tähän palvelimen nimi
    Alternate/vaihtoehtoinen DNS: kirjoita tähän palvelimen nimi
    Esimerkiksi OpenDNS:llä lukusarjat ovat 208.67.222.222 ja 208.67.220.220, Googlella 8.8.8.8 ja 8.8.4.4. Muista ottaa talteen numerot, jotka mahdollisesti korvaat näillä! Saatat tarvita niitä myöhemmin!
  7. Paina Ok.
  8. Klikkaa kohtaa Internet Protocol Version 6 (TCP/Ipv6). Valitse kohta Käytä seuraavaa DNS-palvelimen osoitetta/Use the following DNS server address automatically.
    Vaihda määreet näihin:
    Preferred/ensisijainen DNS: kirjoita tähän palvelimen nimi
    Alternate/vaihtoehtoinen DNS: kirjoita tähän palvelimen nimi
    Esimerkiksi OpenDNS:llä lukusarjat ovat 2620:0:ccc::2 ja 2620:0:ccd::2, Googlella 2001:4860:4860::8888 ja 2001:4860:4860::8844
  9. Tallenna. Valmis!

Jos kuitenkin haluat saada DNS-palvelimen osoitteen automaattisesti, valitse ”hae DNS-palvelimen osoite automaattisesti” tai "obtain DNS server address automatically" ja valitse sitten OK.

 

***


Lue myös:

    Uusimmat