"Onko muikku poroa?" – Tätä kaikkea on torikauppiaiden arki: Pikkuostoksia 500 euron seteleillä, kärpäslätkällä takapuolelle...

Helsingin Kauppatorilla jokainen päivä on erilainen 1:37

Torikauppiaiden arkeen kuuluvat lokkien kirkumisen ja lihapiirakoiden tuoksun lisäksi myös koheltavat turistit. MTV Uutiset piipahti Helsingin Kauppatorilla, jossa marjat, muikut ja matkamuistot vaihtavat omistajaa koko kesän ajan.

Suomeen odotetaan saapuvan tänä vuonna ennätysmäärä matkaajia, mikä tullee näkymään esimerkiksi Helsingin ydinkeskustassa.

Yksi turistien suosimista kohteista on perinteikäs Kauppatori.

Moni matkaajista saapuu toiselta puolelta maailmaa, ja kaupanteossa saattaa kielimuurista ja eri tottumuksista johtuen syntyä koomisia tilanteita ja väärinymmärryksiä.

– Tosi usein muikkuja luullaan poroksi. Joudutaan paljon selittämään, mikä kala on mikäkin kala, muikunmyyjä Laura Turunen kertoo.

– Onko peruna pähkinä vai sipuli? kollega Sanni Puustinen nauraa vieressä.

Myyjä: Suomalaiset ovat hankalampia

Torin myyjien mukaan myös esimerkiksi mansikat, vadelmat ja muut marjat menevät usein onnellisesti sekaisin.

Erään nimettömänä pysyttelevän myyjän mukaan turisteja hankalampia asiakkaita ovatkin itse asiassa laatu- ja hintatietoiset suomalaiset, jotka ovat tätä nykyä tarkkoja esimerkiksi marjojen alkuperästä.

Maistiaisten konsepti saattaa joskus olla epäselvä niin suomalaisille kuin matkailijoillekin. Kun myyjä tarjoaa maistiaiseksi yhtä muikkupalaa, yrittää ohikulkija joskus napata kokonaisen astian.

Muutaman euron ostos 500€ setelillä

Myös suuret setelit aiheuttavat silloin tällöin kinkkisiä tilanteita.

Matkamuistoja myyvä Tapio Penttilä kertoo, että hyvin pieniäkin ostoksia on maksettu jopa 500 euron seteleillä.

– Sitähän tapahtui paljon varsinkin silloin kun viidensadan setelit laskettiin liikkeelle. Nykyisin se on harvinaisempaa, Penttilä sanoo.

Kärpäslätkää takapuolelle

Matkamuistoja myyvä Hanna Levo kertoo mielenkiintoisista tilanteista kärpäslätkäkaupoilla.

– Muutaman kerran olen esitellyt kärpäslätkää asiakkaalle, joka on sitten osoittanut takapuoltaan. Olen sitten läpsäissyt tiskin yli, Levo naurahtaa.

– Joka kerta on tullut kaupat, Levo lisää virnistäen.

Turistien kanssa on naureskeltu myös suomen kielen kiemuroille.

– Mieskaksikko kysyi, mikä on suomeksi kiitos. Hehän totesivat, että sehän on ihan kuin ’mosquitos’. Kun he sitten lähtivät, sanoin heille ’Moskiitos!’

Lue myös:

    Uusimmat