Onko matka-apteekkisi ajan tasalla? Tätä kaikkea tarvitset Thaimaahan

Matka-apteekki on yksi sujuvan matkan peruspilareita. Hyvin varustautuneena saat matkasta enemmän irti, ja pääset nautinnollisemmin matkantekoon.

Matkalle lähtiessä on hyvä pakata mukaan pieni ensiapupakkaus, josta löytyy tarpeelliset tarvikkeet lomailuun. Lääkärikeskus Aavan matkailuklinikan lääkäri Jukka Riutta kertoo, miten Thaimaan matkaan kannattaa varautua.

Hyttyssuoja

Hyttyssuojan käyttö on erityisen tarpeellista Thaimaassa. Lyhyeltäkin matkalta voi saada dengue-kuumeinfektion. Auringon alkaessa laskea hyttynen on aktiivinen, joten on tarpeen käyttää pitkähihaisia ja suojautua karkotteilla. Myös päiväsaikaan tyynessä ja varjoisassa paikassa tai hatarassa mökissä tai majassa ollessa hyttyset voivat pistää.

Aurinko

Suojaa pienet lapset ja myös itsesi auringolta. Nyrkkisääntö on, että kun varjo on lyhyempi kuin isäntä itse, kannattaa mennä varjoisaan paikkaan syömään ja lepäämään. Silloin aurinko on kuumimmillaan.

Vatsan tasapainotus

Vatsan tasapainotus erikseen ei ole tarpeen. Riutan mukaan vatsassa on riittävästi bakteereja, mutta jos olet ollut ennen matkaa pitkällä antibioottikuurilla, voi kuurin syödä. Kuuri tasapainottaa ja normalisoi suoliston omaa mikrobistoa nopeammin. Jos taas nautit vatsahapon eritystä vähentävää lääkkeitä eli närästyslääkkeitä, kehon oma puolustusmekanismi turistiripuliin heikentyy.

Tarkkaile vatsatautia

Vatsataudit ovat matkustajan yleinen riesa, etenkin Thaimaassa. Hyvin kuumennettu kypsytetty ruoka on terveellistä, kun ruoka tarjoillaan kuumana. Huolehdi käsihygieniasta ja pysyttele pullovedessä. Ole varovainen raakojen vihannesten suhteen. Hedelmät ovat vihanneksia turvallisempia, sillä ne voi pestä ja sen jälkeen vielä kuoria. Jos vatsatauti kuitenkin iskee, juo riittävästi, syö keittoruokia ja huolehdi, että saat energiaa ja suolaa riittävästi. Mikäli ripuliin liittyy korkea kuume ja ulosteessa on verta, on syytä kiirehtiä lääkäriin. Kyseessä voi olla dengue-kuume, mutta diagnoosia ei tule tehdä itse. Lievä lämpö ja ripuli hoituvat kuitenkin hotellilla lepäillen ja esimerkiksi imodiumilla.

Lääkkeitä riittävästi ja tieto lompakkoon

Erilaisia lääkkeitä käyttävien on hyvä kantaa listaa lääkkeistään rahapussissa, josta sen löytää helposti kaveri tai lääkäri.

– Listasta kannattaa käydä ilmi, millä nimellä reseptit on kirjoitettu, mikä vaikuttava aine on, ja minkälainen annostelu niille vaaditaan. Tiedot kannattaa kirjoittaa myös englanniksi, jotta kohdemaan lääkärit ymmärtävät ne, muistuttaa Riutta.

Huolehdi siitä, että omia lääkkeitä on riittävästi mukana. Lääkkeitä tulisi olla 1–2 viikon lisätarpeeseen matkan lisäksi, siltä varalta että matkallesi osuisi esimerkiksi lentoemäntien lakko. Älä laske lääkkeitä niin, että ne riittävät juuri ja juuri kotiin.

Ilmoita lähipiirille

Vaikka haluaisit lähteä extempore-matkalle kertomatta siitä kenellekään, on hyvä pitää sekä ulkoministeriö että lähiomaiset ajan tasalla matkasta. Ulkoministeriölle voi tehdä matkustusilmoituksen, mutta myös lähipiirin on hyvä tietää sijaintisi.

– Ilmoita, kuinka kauan matka kestää. Jos sattuisikin tulemaan tsunamin kaltainen katastrofi, olisi lähipiirillä tietoa liikkeistäsi.

Rokotukset

Tarkista, että perusrokotussuojasi on kunnossa. Jäykkäkouristus-kurkkumätä-yhdistelmä ja A-hebatiittirokote ovat kunnossa. On myös hyvä tarkistaa, että on suoja MPR-tauteja vastaan, eli on sairastettu tai rokotukset tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan.

Kondomit

Kondomit ovat tärkeä osa matka-apteekkia. Vuonna 2012 Suomessa todettiin noin 2–3 Thaimaasta saatua tippuritartuntaa kuukaudessa. Myös HIV-tartuntoja todetaan edelleen.

Naisten ja miesten tuomissa sukupuolitaudeissa on jakauma. Miehet tuovat niitä enemmän Thaimaasta, kun naiset tuovat niitä Espanjasta. Suojaamatonta seksiä tulee siis välttää ja kondomit tuoda mukanaan Suomesta.

Muut lääkkeet

– Pakkaa mukaan kuumelääkettä, kuten parasetamolia tai ibuprofeiinia.

– Loperamidi tai imodiumi ripulin hoitoon.

– Hydrocortison-salva toimii hyttysenpistoihin.

– Jos kärsit herkästä herpeksestä, varaudu siihen lääkkeillä. Voimakas UV-valo herkistää herpeksen uusiutumiselle. Allergisia ongelmia kärsivien on hyvä pitää mukanaan myös antihistamiinit.

– Aurinkovoide

– Hyttyskarkote

– Aasiaan matkustavan kannattaa ottaa lääkkeet kotoaan, sillä mantereella esiintyy paljon lääkeväärennöksiä.

AVA

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja