Onko Huuhkajille arvokas ottelutulos uhattuna? MM-karsintalohkon dopingkäry puhuttaa – asiantuntija vastaa

Kazakstanin jalkapallomaajoukkueen pelaajan Ruslan Valiullinin dopingkäry on huomioitu suomalaisissa viestimissä laajasti sen jälkeen, kun MTV Urheilu siitä ensimmäisenä Suomessa kertoi. Vaille virallista vahvistusta on jäänyt, voiko käry vaikuttaa vielä aiempiin ottelutuloksiin. Sääntöjen mukaan pelkoa tästä ei kuitenkaan ole.

Valiullin antoi positiivisen dopingnäytteen syyskuun ensimmäisenä päivänä Ukrainaa vastaan pelatun MM-karsintaottelun jälkeen. Valiullin teki 2–2-tasapeliin päättyneessä ottelussa Kazakstanin molemmat maalit. 

Tulos oli samassa karsintalohkossa pelaavalle Suomelle arvokas: Ukraina kuuluu Huuhkajien päävastustajiin ja se joutui jälleen tyytymään tasapeliin.

Yhden pelaajan dopingkäry ei aiheuta vielä uhkaa ottelutuloksen muuttumiselle, vaikka kyse olikin joukkueensa sankarista. Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin lakiasiainjohtaja Petteri Lindblom vahvistaa säännöstön, johon asiassa nojataan.

– Tätä asiaa sääntelee Maailman antidopingsäännöstön artikla 11. Sen mukaisesti joukkuetta voidaan rangaista, mikäli enemmän kuin kaksi pelaajaa on syyllistynyt dopingrikkomukseen. Mutta säännöstö antaa oikeutuksen esim. FIFA:lle (kansainvälinen jalkapalloliitto) tehdä tiukempi sääntö. FIFA:lla ei ole tiukempaa sääntöä, Lindblom kertoo.

FIFA:n ja Euroopan jalkapalloliiton UEFA:n noudattamat säännöt noudattavat samaa perustaa: joukkuetta voidaan rangaista, jos enemmän kuin kaksi pelaajaa on syyllistynyt dopingrikkomukseen. Kun kyse on tässä tapauksessa yhdestä pelaajasta, joukkuetta ei uhkaa rangaistus.

Dopingista kärynnyt Valiullin ei ollut Kazakstanin kokoonpanossa Ukraina-ottelua seuranneissa MM-karsintaotteluissa Suomea ja Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan.

Kazakstan on Euroopan MM-karsintojen D-lohkossa viimeisellä viidennellä sijalla kolmella pisteellään. Lohkoa johtaa 12 pistettä kerännyt Ranska. Ukraina sekä Suomi ovat seuraavina viiden pinnan saldolla. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja