Onko hiustesi rakenne tai väri muuttunut vuosien saatossa? Nämä syyt ovat muutosten taustalla

Hiusten värin ja rakenteen muuttuminen on yleensä monen tekijän summa. 

Oletko huomannut, että hiuksesi ovat hieman eriväriset kuin vielä muutama vuosi sitten? Tämä ei ole harhaa, sillä lukuisat mitättömiltäkin tuntuvat seikat saattavat vaikuttaa sekä hiusten väriin että rakenteeseen.

Seuraavat asiat saattavat olla osasyyllisiä siihen, että olet menettänyt lapsuuden kiharasi tai että hiustesi sävy on muuttunut huomattavasti viime vuosien aikana. 

Stressi

Parisuhderiita, kireä tilanne työpaikalla tai ystävän sairastuminen. Olipa kyseessä sitten pieni tai vähän suurempikin huoli, nämä kaikki aiheuttavat stressiä. Stressi on tunnetusti haitaksi keholle, mutta harva tietää sitä, että stressi vaikuttaa huomattavasti myös hiusten kuntoon.

Voimakasta hiustenlähtöä esiintyy tavallisesti muutaman kuukauden sisällä stressaavasta tapahtumasta. Hyvä uutinen on, että hiustenlähtö ei ole pysyvää, vaan hiukset kasvavat kyllä takaisin. Jos hiuksesi tuntuvat huomattavasti ohuemmilta kuin ennen, kannattaa ensimmäiseksi kiinnittää huomiota omaan elämäntilanteeseen. 

Voimakkaasti kuumenevat muotoilulaitteet

Kuumaa ilmaa puhaltavat hiustenkuivaimet ja kihartimet ovat yksi suurimmista syistä hiusten huonoon kuntoon. Hiusten käsittely yhdistettynä lämpöön vahingoittavat hiussäkeitäsi huomattavasti.

Todella kuumaksi lämpiävät muotoilulaitteet voivat muodostaa hiuksiisi kirjaimellisesti kuplia, jotka saavat hiuksesi tuntumaan helposti karkeilta. Nämä laitteet voivat myös haalistaa hiusväriäsi, joten jos mahdollista, säädä laitteiden lämpöasetukset pienemmälle.

Ikääntyminen

Hiuksesi näyttävät todennäköisesti erilaisilta kuin vielä vuosikymmen sitten. Hiusten sävyn ja rakenteen muuttumisessa on paljolti kyse geeneistä, sillä geenit määräävät sen, kuinka paljon hiuksesi muuttuvat iän myötä. Toiset harmaantuvat jo keski-iässä, toiset puolestaan säilyttävät tuuheat hiukset pitkälle vanhuuteen.

Samaa tahtia kuin vanhenemme, hiustemme väri ja kiilto haalistuu ja hiukset ohenevat. Hiusten luonnollinen väri voi muuttua jokaisella vuosikymmenellä.

Puutostilat ja huono ruokavalio

Hiukset voivat ohentua myös monen sairauden tai puutostilan seurauksena. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, raudanpuute tai riittämätön D-vitamiinin saanti voivat harventaa hiuksia. Kun hiukset eivät saa tarpeeksi ravintoa, ne muuttuvat karkeiksi ja ohuiksi.

Hiusten ohentuminen on myös monen laihduttajan tai paastoajan vaiva, sillä hiukset tarvitsevat riittävän määrän proteiinia ja muita ravintoaineita kasvaakseen.

Raskaus

Raskaana olevien naisten hiukset näyttävät usein paksuilta ja kiiltäviltä, ja ne saattavat muuttaa myös rakennettaan. Tästä syystä raskaana olevien naisten hiukset saattavat muuttua radikaalistikin, esimerkiksi kiharista suoriksi. Muutos johtuu pääasiassa estrogeenistä, jota erittyy runsaasti raskauden aikana.

Raskaus ei kuitenkaan pelkästään paranna hiusten kuntoa, sillä monet naiset ovat kokeneet myös runsasta hiustenlähtöä muutaman kuukauden sisällä synnytyksestä. 

Lähde: Womenshealth

Opettele uusia kampauksia – katso vinkki videolta:

1:16

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja