Onko euron ja 48 euron shampoilla eroa? Etsi tätä sanaa ainesosalistasta!

Onko euron, seitsemän euron ja 48 euron shampoilla eroa?

Hiustenhoitotuotteita on jokaiseen hiusongelmaan, -väriin ja -tyyliin, mutta millainen tuote on paras? Daily Mail selvitti, ovatko halvat shampoot yhtä toimivia kuin kalliit.

Laura Waters Huddersfieldin yliopistosta kokeili kolmea shampoota. Ne maksoivat noin euron, seitsemän euroa ja 48 euroa.

Watersin mukaan hiuspohja tuottaa luontaisia öljyjä, jotka leviävät koko hiukseen. Kaikissa kolmessa shampoossa oli sama puhdistava tensidi-ainesosa.

Tensidit alentavat veden pintajännitystä, parantavat veden kostutuskykyä, irrottavat ja pilkkovat likaa ja samalla estävät lian tarttumisen takaisin puhdistettavalle pinnalle. Niitä käytetäänkin usein pesuaineissa.

Vaikka kaikki shampoot poistivat likaa, halvimmassa ei ollut hoitavaa ainesosaa, jolloin hius keräsi helpommin likaa itseensä. Lisäksi hoidon puuttuessa hiuksesta tuli helpommin sähköinen.

Watersin mukaan INCI-ainesosaluettelosta kannattaa etsiä termejä polyquaternium tai quaternium, sekä muita -ium-päätteisiä sanoja. Ne kertovat, että tuotteessa on hoitava ainesosa.

Suojaa hius liian kuumalta!

Hiusten hoitamisessa tärkeää on myös vähentää muotoilurautojen ja muiden lämpökäsittelyjen kuumuutta.

Hius muodostuu elastisesta proteiinista, keratiinista, jota erilaiset kemialliset yhdisteet pitävät kasassa.

Hiuksen uloimmassa kerroksessa on suomumaisia, limittäisiä keratinosyyttejä. Tämän uloimman kerroksen kunto kertoo hiuksen terveystilanteen. Käsittelyistä rasittuneiden hiusten pintakerros on epäjärjestyksessä ja karhea; hyvinvoivassa hiuksessa pinnan suomut ovat hyvässä järjestyksessä ja suojaavat hiuksen sisäosaa.

Muotoilu- tai muu rauta tulisi pitää noin 185-asteisena, jotta hius ei vahingoitu. 220-asteinen rauta avaa hiuksen kemiallisia sidoksia niin, että ne vaurioituvat pysyvästi. Viileämmällä raudalla tätä ei tapahdu.

Miksei luonnollinen hius koskaan näytä shampoomainokselta?

Vaikka koti pursuilisi shampoita, hoitoaineita ja muotoilutuotteita, hiukset eivät koskaan näytä samalta kuin mainoksissa. Miksi?

Tohtori Helen Czerski selvitti, miten hiuksesta saa yhtä kiiltävät ja hulmuilevat kuin mainoksissa. Täydellinen mainoshius vaatii ”vain” seuraavia toimenpiteitä:

 1. Hiukset tulee föönata niin, että jokainen hius heijastaa valoa mahdollisimman täydellisesti.
 2. Hiuksiin lisätään hiuslisäkkeitä, jotka lisäävät pituutta ja kiiltoa.
 3. Päälakeen heijastetaan pimeässä hohtava valo filtterin läpi, ja pään sivut valaistaan niin, että hius kiiltää liikkuessaan.
 4. Valokuvaaja ottaa kuvan ryppyjä piilottavan, ihoa korjaavan valon avustuksella, niin, että mallin iho on mahdollisimman "virheetön".
 5. Kuva otetaan vihreää taustaa vasten, jotta vihreään pukeutunut assistentti voi hulmutella hiuksia samalla, kun kuvaa otetaan. Lopuksi assistentti apuvälineineen poistetaan kuvasta!

***

0:37

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja