Ongelma pahalla hetkellä: F-35-hävittäjien toimituksissa viiveitä Euroopassa

Ilmavoimien Baana 23 -maantietukikohtaharjoituksessa nähtiin myös F-35-hävittäjiä 1:52
Ilmavoimien Baana 23 -maantietukikohtaharjoituksessa nähtiin myös F-35-hävittäjiä

Uusia F-35-monitoimihävittäjiä koskevat toimitusongelmat ovat aiheuttamassa päänsärkyä koneita hankkineille ostajamaille Euroopassa. 

Myös Suomi on hankkimassa 64 kappaletta F-35-monitoimihävittäjiä nykyisten Hornetien korvaajaksi. Uuden kaluston on suunniteltu olevan käytössä 2030-luvun alussa.

DefenceNews-sivusto kertoo, että F-35-hävittäjien toimitukset ovat pysähdyksissä, kun Lockheed Martin tappelee ”Technology Refresh 3” -nimisen ohjelmistopäivityksen kanssa. TR-3-päivitys tarjoaa F-35:n tietojärjestelmille enemmän laskentatehoa.

Alun perin päivityksen piti olla valmiina viime kesänä, mutta nyt sen arvioidaan olevan kunnossa vasta tämän vuoden kolmannella vuosineljänneksellä.

Koneiden toimitusten viivästyminen aiheuttaa samalla viivästyksiä lentäjien ja huoltohenkilöstön koulutuksiin. Samalla viivästykset saattavat vaikuttaa joidenkin maiden ilmavoimien toimintaan.

Viivästykset tulevat pahaan aikaan, kun jännitteet ovat korkealla Venäjän hyökkäyssodan takia. Naton hävittäjillä on viime vuosina ollut suuri määrä tehtäviä muun muassa Itämerellä Venäjän sotilaslentoihin liittyen.

Analyytikko ja Tanskan ilmavoimien entinen majuri Hans Peter Michaelsen arvelee, että tilanteesta ei ole suurta merkitystä Norjalle ja Alankomaille, sillä kyseisillä mailla on jo osittainen operationaalinen kyky F-35-hävittäjillä.

– Toimitusten viivästyminen muille eurooppalaisille asiakkaille – Belgialle, Suomelle, Puolalle ja Saksalle tarkoittaa luultavasti sitä, että nämä maat joutuvat operoimaan vanhemmilla hävittäjillään pidemmän aikaa, Michaelsen pohtii.
 

Lue myös:

    Uusimmat