F-35-hävittäjien moottoreiden kokoonpanotilat rakennetaan Nokian Linnavuoreen

MTV Porissa: Ilmailualan komeimmat uutuudet esillä – tältä näyttää Suomen uusi hävittäjä F-35 8:13
MTV Porissa: Ilmailualan komeimmat uutuudet esillä – tältä näyttää Suomen uusi hävittäjä F-35 (19.6.2022)

Moottoreiden kokoonpanohallin rakentaminen alkaa jo tänä vuonna.

Puolustuskiinteistöt rakennuttaa Nokialle Linnavuoreen F-35-monitoimihävittäjien moottorien kokoonpano- ja huoltotilat Patria Aviationin käyttöön, kertoo puolustusministeriö tiedotteessaan.

Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta on puoltanut Puolustusvoimien ja Puolustuskiinteistöjen välistä vuokrasopimusta puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) esittelystä. 

Vuokrasopimuksen solmiminen on edellytys Puolustuskiinteistöjen rakennushankkeelle.

Rakentamistöiden valmistuttua Puolustuskiinteistöt solmii vuokrasopimuksen Patria Aviationin kanssa.

Rakennushankkeet ovat osa F-35-hankkeen suoran teollisen yhteistyön kokonaisuutta.

– F-35-hankkeen teollinen yhteistyö luo huoltovarmuuden näkökulmasta kriittistä huolto- ja korjaamisosaamista kotimaiseen teollisuuteen. Lisäksi se synnyttää kotimaahan merkittävää osaamista moottorin kokoonpanosta ja testauksesta, puolustusministeri Häkkänen sanoo tiedotteessa.

Aseistusta hävittäjille

Suomen nykyisen Hornet-kaluston seuraajaksi ollaan hankkimassa 64 kappaletta F-35-monitoimihävittäjiä. Uuden kaluston on suunniteltu olevan käytössä 2030-luvun alussa.

Moottoreiden kokoonpanohallin rakentaminen alkaa tänä vuonna. Moottoreiden huolto jatkuu Suomen F-35-kaluston koko elinkaaren ajan.

Teollisen yhteistyön suora työllisyysvaikutus Suomessa on kaikkiaan arviolta 4 500 henkilötyövuotta ja välillinen 1 500 henkilötyövuotta. Henkilötyövuosi tarkoittaa yhden kokoaikaisen työntekijän vuoden työpanosta.

Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta puolsi myös sitä, että Puolustusvoimien logistiikkalaitos voi hankkia aseistusta F-35 hävittäjiin. 

Yhdysvalloilta hankitaan JDAM- ja GBU-39 SDB I -pommit tarvikkeineen ja palveluineen vuosina 2024–2030. Hankintojen arvonlisäveroton hinta on noin 79,1 miljoonaa euroa.

Lue myös:

    Uusimmat