"On käsitys, että toimitaan kuten kotimaassa" – Monet uskonnolliset yhteisöt haluavat haudata vainajan mahdollisimman nopeasti, kuinka järjestelyt hoidetaan Suomessa?

10:32
Miten nopeasti vainaja on mahdollista saattaa sairaalasta haudan lepoon, ja mitä toimenpiteitä se vaatii? Katso HUSin hallintoylilääkäri Teppo Heikkilän haastattelu videolta.

Suomessa on lukuisia erilaisia uskonnollisia yhteisöjä ja monilla niistä on omanlaisia tarpeita ja toiveita kuolemaan liittyen. Jotkut näistä tarpeista on haastavaa toteuttaa, esimerkiksi tiukan lainsäädännön vuoksi. 

Muslimit ovat esimerkki uskonnosta, jossa hautajaisjärjestelyiden toteuttaminen ei ole kovinkaan helppoa Suomessa.

– Hautaan pitäisi päästä mahdollisimman nopeasti – jopa samana päivänä, jos mahdollista. Varsinkin uusilla muslimilla, jotka eivät ole olleet kauaa Suomessa, on edelleen se käsitys, että toimitaan kuten kotimaassa. Eli, kun on yöllä kuollut, aamulla pitäisi haudata, muslimiaktiivi Pia Jardi kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– Eihän se Suomessa näin nopeasti yleensä tapahdu, vaan siihen liittyy kaikki hautauslupien ja muiden saaminen ajoissa. Ja tietysti kaikki muut järjestelyt: haudan avaamiset ynnä muut, jotka saattavat viedä aikaa, hän jatkaa.

Tiukka lainsäädäntö

HUSin hallintoylilääkäri Teppo Heikkilän mukaan ihmisen kuoleman ja hautaamisen väliselle ajalle on olemassa tiukka lainsäädäntö, joka yksiselitteisesti ohjaa sitä, kuinka nopeasti vainaja voidaan saattaa kuolinvuoteeltaan haudan lepoon.

– Kun ihminen kuolee, vainajan kuoleman pitää todeta lääkäri, jonka pitää myös kirjoittaa kuolintodistus ja antaa hautauslupa. Siinä tavallisesti menee 1–2 arkipäivää, Heikkilä täsmentää.

Miten nopeasti vainaja on mahdollista saattaa sairaalasta haudan lepoon, ja mitä toimenpiteitä se vaatii? Katso HUSin hallintoylilääkäri Teppo Heikkilän haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja