Omistatko koneellisen ilmanvaihdon? Varo tätä virhettä!

Uusissa kerrostaloissa on lähes poikkeuksetta koneellinen ilmanvaihto ja monessa on mahdollisuus säätää ilmanvaihtoa huonekohtaisesti. Jos sen säädöt ovat pielessä, saatat tuulettaa ulos lämpöä ja sitä kautta myös rahaa. Säätöjä on muutettava esimerkiksi saunoessa, juhlia pidettäessä ja vuodenaikojen mukaan.

Kotitalouksien sähkönkäyttö 2011 -tutkimuksen mukaan yli 30 prosenttia kerrostaloasukkaista ei tiedä mikä lämmitysmuoto heillä on käytössä. Tutkimuksessa havaittiin myös, että moni asukas ei tiedä omistavansa koneellista ilmanvaihtoa tai ei osaa säätää sitä oikein, jolloin lämmitysenergiaa tuhlataan turhaan. Ilmanvaihtolaite löytyy noin 90 prosentista uusista kerrostaloista.

Tutkimuksessa havaittiin uusissa kerrostaloasunnoissa myös poikkeuksellisen suuria kulutuksia, jotka johtuvat koneellisen ilmanvaihdon vääristä asetuksista

Huomautus 4.3.2013: Koneellisen ilmanvaihdon asetuksia saa itse säätää vain silloin, kun se on huoneistokohtainen. Asukkaat eivät saa koskea koko kerrostaloa koskevaan ilmanvaihtoon!

Hyödynnä huoneistokohtainen koneellinen ilmanvaihtosi!

  • Säädä ilmanvaihto pienemmälle silloin, kun ette oleskele asunnossa. Huomioi kuitenkin, että jos kotiin jää esimerkiksi märkää pyykkiä, vaatii se ilmanvaihdolta enemmän.
  • Huomioi säädöt myös silloin, kun saunot tai järjestät vaikkapa juhlat. Kun asunnossa oleskelee enemmän ihmisiä, se vaatii ilmanvaihdolta enemmän. Tarkasta säännöllisesti, että ilmanvaihdon asetukset ovat suositusten mukaiset, jotta et tuuleta lämpöä turhaan ulos. Myös kesä- ja talviaika on otettava huomioon.
  • Puhdista ilmansuodattimet säännöllisesti ja vaihda ne kerran vuodessa.

Esimerkiksi neliasentoisessa ilmanvaihtokoneessa asentojen suositeltavat käyttötavat ovat:

  • Asento 1: poissaoloasento, käytössä silloin kun asunto on tyhjillään. Muista kuitenkin, että jos kotiin jää vaikkapa märkää pyykkiä, ei asento ole riittävä.
  • Asento 2: Asunnossa on 1–2 henkilöä, tyhjillään olevassa kodissa kuivatetaan pyykkiä tai on kova pakkanen ja asunnossa on enemmän ihmisiä kuin 1–2
  • Asento 3: Normaaliasento, asunnossa oleskelee useampi henkilö, laitetaan ruokaa ja kuivatetaan pyykkiä ym.
  • Asento 4: Tehostettu ilmanvaihto – käryn poisto, sukujuhlat tai muu suurempi joukko oleskelee asunnossa tai saunominen vaatii tehostettua ilmanvaihtoa.

Lähteet: Kotitalouksien sähkönkäyttö 2011, Motiva.fi – energiatehokas ilmanvaihto

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat