Mainos

Omatekoisen pommin metroon jättänyttä etsitään yhä Lontoossa – pääministeri May ärtyi Trumpin kommenteista

1:47

Lontoossa 29 ihmistä on loukkaantunut omatekoisen pommin räjähdettyä metrovaunussa aamuruuhkassa.

Loukkaantuneilla oli palovammoja, mutta jotkut loukkaantuivat jäätyään paniikissa asemalta paenneiden ihmisten tallomaksi.

Tapausta tutkitaan terroritekona.

Pommi räjähti perjantaiaamuna Parsons Greenin metroasemalle saapuneessa junassa, joka oli täynnä työmatkalaisia. Räjähde oli asetettu muovikassissa olevaan valkoiseen sankoon. Sen sisältä näytti roikkuvan johtoja.

Monet brittiviestimet kertoivat poliisilähteisiin viitaten, että räjähteessä oli ajastin. Lisäksi kerrottiin, että pommi oli räjähtänyt vain osittain.

Vielä illalla räjähteen asettaja oli karussa, mutta häntä etsivät sadat poliisit. Metroaseman lähellä asuvat joutuivat joksikin aikaa evakkoon, mutta pääsivät illalla palaamaan poliisin saattelemina koteihinsa. Sen sijaan metroaseman ympärille jäi poliisien vartioketju. BBC:n mukaan poliisi kehotti ihmisiä välttämään liikkumista alueella.

May näpäytti Trumpia

Britannian pääministeri Theresa May tuomitsi "raukkamaisen" iskun, jonka tarkoituksena oli hänen mukaansa aiheuttaa merkittävää vahinkoa. Mayn mukaan terrorismin uhka-arvio säilyy toiseksi korkeimmalla tasolla.

Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump reagoi iskuun.

–Jälleen yksi luuseriterroristin isku Lontoossa. Nämä ovat sairaita ja hulluja ihmisiä, jotka olivat Scotland Yardin kiikarissa. Täytyy olla proaktiivinen!, Trump tviittasi.

Trumpin tviitti ei selvästikään miellyttänyt Mayta, joka kehotti presidenttiä välttämään "spekulointia" Lontoon iskusta.

– Mielestäni koskaan ei ole hyödyllistä spekuloida meneillään olevaa tutkintaa, May sanoi toimittajille.

Myös Lontoon poliisi oli samoilla linjoilla pääministerin kanssa ja luonnehti Trumpin kommenttia "hyödyttömäksi". Samoin sanoin kuvaili myös Mayn entinen henkilöstöpäällikkö Nick Timothy.

– Totta tai ei – ja olen varma, ettei hän (Trump) tiedä – tällainen on hyödytöntä liittolaisemme ja tiedustelukumppanimme johtajalta, Timothy sanoi.

"Terrorismilla ei kukisteta meitä"

Jotkut silminnäkijät kertoivat nähneensä tulipallon junan sisällä.

– Näin naisten itkevän, monet huusivat ja kirkuivat. Portaissa oli tungosta, kun ihmiset pyrkivät kadulle, Richard Aylmer-Hall kertoi BBC:lle.

Lontoolainen Charlie Craven oli menossa metroasemalle kuullessaan suuren pamauksen.

– Näin metroa ympäröivän oranssinvärisen tulipallon tulevan kohti, hän kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Lontoon pormestari Sadiq Khan ilmoitti olevansa yhteydessä poliisiin ja tuomitsevansa iskun.

– Kaupunkimme tuomitsee täydellisesti ne kamalat ihmiset, jotka yrittävät käyttää terroria vahingoittaakseen meitä ja elämäntapamme tuhoamiseksi. Lontoo on todistanut kerta toisensa jälkeen, ettei terrorismilla pelotella tai kukisteta meitä, Khan kirjoitti Facebookissa.


YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsi pommi-iskun ja toivoi loukkaantuneiden pikaista paranemista.

– YK seisoo yhdessä Britannian kansan ja hallituksen rinnalla, ja toivomme, että tekijä tai tekijät saadaan pian oikeuden eteen, Guterresin tiedottaja Stephane Dujarric sanoi.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.