Mainos

Oma talo 12 neliön tontille – muuttaisitko Tikun nokkaan parkkipaikalle?

2:08

Suomalaisten ei kannattaisi kaupunkeihin muuttaakaan, mutta jos välttämättä niihin pakkautuu, niin parkkiruutu riittää. Tai siis sen kokoiselle tontille rakennettu talo. Näin paukuttaa kyseisen talon suunnitellut arkkitehti Marco Casagrande. Nyt talo tönöttää Helsingin ydinkeskustan kävelykadulla Helsinki Design weekin maamerkkinä.

Arkkitehti ja entinen palkkasotilas Marco Casagrande on piirtänyt näkemisen arvoisen talon nimeltään Tikku. Eri asia sitten, onko se asumisen arvoinen. Talo mahtuu 12,5 neliön parkkiruutuun. Se nousee kolmeen kerrokseen, yhteensä 37,7 neliötä.

Anteeksi, mutta miksi pitää rakentaa ylöspäin harvaanasutussa maassa, jossa ei ole suurkaupunkeja?

– Olen ihan samaa mieltä. Siis, että kaupunki on meikäläisille fiktiivinen käsite, arkkitehti Marco Casagrande hymyilee.  Mutta kun kasvukeskuksiin halutaan, niin pitää kehitellä tällaisia.

– Kaupunkeja suunnitellaan autojen ehdoilla. Helsingissä on 100 000 parkkipaikkaa. Jos edes joka kymmenes olisi tällaisen talon tontti, taloja mahtuisi 10 000.

– Minä haaveilen omasta kaupunginosasta, tikkumetsästä. Se voisi nousta vaikka Ikean takapihalle tai katolle. Tämä talohan ei paina kuin viidenneksen teräsbetonitalosta.

Casagrande on leppymätön puurakentamisen kannattaja, muusta materiaalista ei saisi rakentaakaan.

– Betoni pitäisi kieltää. Suomen metsiä pitäisi hyödyntää paljon nykyistä enemmän rakentamiseen. Onneksi puurakentaminen lisääntyy pikku hiljaa.

Mutta kuka tuollaisen Tikun nokassa voisi asua?

– No onhan tämä tietyllä lailla äärimmäinen esimerkki. Mutta sinkku tai pieni perhe sinne mahtuu. Eikä hintakaan ole este.

Talo myydään huutokaupalla. Tikun isä uskoo, että 35 000 euroa riittää. Mutta entäs se tontti? Parkkiruudullakin on hintansa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.