Olympiakomitea pohtii: Voiko vankeustuomion saanut Janne Järvinen edustaa Suomea Tokiossa? "Ei sovi kieltää, että tapaus on meille hankala"

Järvinen purjehti maaliskuun lopussa Sinem Kurtbayn kanssa Suomelle maapaikan Tokion olympialaisiin Nacra 17 -luokassa.

Lehtimäen mukaan on lähtökohtaisesti ikävää, että olympiatason urheilijaan kohdistuu Suomessa oikeusprosessi. Käräjäoikeuden päätös on uunituore myös Olympiakomitealle, joka aloittaa Järvisen tilannetta koskevan pohdinnan välittömästi.

Tuomio ei kuitenkaan ole vielä lainvoimainen, eikä se ole sitä Lehtimäen tietojen mukaan vielä silloinkaan, kun Olympiakomitean on tehtävä urheilijavalinnan osalta lopullinen päätös kesäkuun lopussa.

– Ei sovi kieltää sitä, että tapaus on meille hankala. Se on samalla myös ennakkotapaus. Meillä ei ole kokemusta tällaisista, joten kaikki puolet on otettava huomioon, kun alamme pohtia asiaa, Lehtimäki kommentoi MTV Urheilulle.

Kaikkien puolien pohtimisella Lehtimäki viittaa erityisesti Järvisen valintaan liittyviin eettis-moraalisiin-kysymyksiin.

– Meillä (Olympiakomiteassa) tai KOK:lla ei ole osallistumiskriteereissä mitään kohtaa, joka estäisi rikoksesta epäillyn tai tuomitun ihmisen osallistumisen olympiakisoihin, mutta on ihan selvää, että meillä on asiassa nyt myös muita ulottuvuuksia. Nämä ulottuvuudet tulevat meillä eettis-moraaliselle puolelle, omaan vastuullisuusohjelmaamme ja arvoihimme. Näistä on käytävä nyt keskustelua.

Huippu-urheiluyksikkö tekee olympiavalinnat ja Olympiakomitean hallitus vahvistaa ne. Viimeinen mahdollinen päivämäärä ilmoittaa ketään Tokion kisoihin on heinäkuun 6. päivä, mutta Lehtimäen mukaan Suomen joukkueen on määrä olla valmis kesäkuun 30. päivä.

Järvisen hankkima olympiapaikka purjehdukseen on maapaikka. Mahdollisista Järvisen korvaajista Lehtimäki ei halua spekuloida.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja