Oluet väkevät ja liköörit: Näin kauan alkoholijuomat säilyvät kotioloissa

Alkoholijuomien säilytyksessä on omat niksinsä. Tiedätkö sinä, miten erilaisia viinejä tulee säilyttää ja kauanko vaikkapa oluet säilyvät jääkaapissa?

Alko vinkkaa nettisivuillaan oikeanlaiset säilytystavat erilaisille alkoholijuomille. Yleisesti ottaen alkoholijuomat säilyvät kotioloissa hyvin, jos niitä vaan pitää oikeassa paikassa, asennossa ja lämpötilassa.

Alkon mukaan kaikkia alkoholijuomia tulee säilyttää aina pimeässä, viileässä ja tasalämpöisessä paikassa. Luonnonkorkilla suljettuja pulloja kannattaa säilyttää makuullaan, jolloin korkki pysyy kosteana ja tiiviinä (ei koske väkeviä alkoholijuomia). Hanapakkaukset säilyvät puolestaan parhaiten, kun niitä säilytetään kaiken varalta ylösalaisin hana ylöspäin.

Oluet eivät parane pullossa

Alkon mukaan olueteivät yleensä parane pullossa. Viileässä oluita voi tavallisesti säilyttää pari kuukautta, mutta lämpimässä niiden maku heikkenee nopeammin. Olutwikin mukaan olut on pääsääntöisesti tuoretuote, joka vaatii makunsa ja tuoksunsa säilyttääkseen oikeat olosuhteet. Tietyt oluet (lähinnä vahvat alet ja lambicit) kehittyvät oikein säilytettyinä vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Kaikille oluille yhteistä on, että ne tulee säilyttää valolta suojattuina. Tärkeää on pitää lämpötila (ja kosteus) mahdollisimman tasaisena.

Kruunukorkilliset oluet varastoidaan aina pystyasennossa, jolloin mahdollinen hiivasakka laskeutuu pullon pohjalle, ja mahdollisimman pieni osa oluesta on yhteydessä pullossa olevaan ilmatilaan.

Viinit ja väkevät säilyvät eri tavoin

Alkon mukaan suurin osa alkoholijuomista on tarkoitettu nautittavaksi lähellä ostohetkeä; toisin sanoen ne eivät parane enää vanhetessaan.

Viinit ovat yleensä parhaimmillaan 1–1½ vuoden sisällä ostohetkestä.

Väkevät viinit (esim. madeirat, sherryt, portviinit) säilyvät avaamattomina muutamasta kuukaudesta useisiin vuosiin; avattuina ne saattavat vanheta parissa viikossakin.

Väkevät alkoholijuomat (esim. viinat, konjakit, rommit, viskit), säilyvät jopa vuosia, niin avaamattomina kuin avattuinakin. Ajan myötä niissäkin tapahtuu alkoholin sekä aromien laimentumista.

Liköörit säilyvät melko hyvin. Mitä enemmän niissä on sokeria tai alkoholia sitä paremmin ne säilyvät. Marja- ja kermaliköörit säilyvät kuitenkin vain noin vuoden ostohetkestä.

Lähteet: Alko, Olutwiki

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja