Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertoo

Oluttyylien tunnistaminen vaatii tutustumista ja harjoittelua.
Oluttyylien tunnistaminen vaatii tutustumista ja harjoittelua.Shutterstock
Julkaistu 31.05.2025 09:44
Toimittajan kuva

Wenla Wallin

Tiedätkö, mitä eroa on IPAlla, NEIPAlla ja APAlla? 

Oluttyylejä on kymmeniä, ja niiden erot syntyvät muun muassa käytetyistä raaka-aineista, valmistustavoista ja alkoholin määrästä.

Sinebrychoffin pääpanimomestari Heikki Vuokon mukaan oluet voidaan hyvin karkeasti jakaa pinta- ja pohjahiivaoluisiin. 

IPA, APA ja NEIPA

IPA, eli India Pale Ale, NEIPA eli New England India Pale Ale ja APA eli American Pale Ale ovat kaikki pintahiivaoluita. Pohjahiivaoluita ovat esimerkiksi Lagerit.

– Pintahiivaoluet käyvät korkeammassa lämpotilassa, mikä vaikuttaa makuun, tyypillisesti tuoden hedelmäisiä aromeja olueen, Vuokko sanoo. 

Pintahiivaoluissa hiiva nousee oluen pintaan, ja pohjahiivaoluissa hiiva painuu käymisprosessissa pohjalle. Ale-oluet ovat tyypiltään pintahiivaoluita.

Vuokko sanoo oluiden maailman olevan monia muita alkoholijuomia monipuolisempi. Oluttyylien eroihin vaikuttaa moni asia.

– Erot syntyvät raaka-aineista, valmistustavasta, hiivakannasta, maltaan paahteisuudesta, humaloinnista ja alkoholin määrästä, Vuokko sanoo.

Lue myös: Auttaako "tasoittava" krapulaan? Ravitsemusterapeutti kertoo, mitä darrassa oikeasti pitäisi tehdä

Oluttyypeillä on "monituhatvuotinen historia"

IPA olut syntyi Isossa-Britanniassa 1700-luvulla, kun britit lähettivät olutta Intiaan omille sotajoukoilleen. 

– Oluen piti kestää pitkä laivamatka pilaantumatta, joten säilyvyyden parantamiseksi juomasta tehtiin alkoholipitoisuudeltaan vahvaa ja siihen käytettiin runsaasti humalaa, joka osaltaan parantaa säilyvyyttä, Hartwallin artikkelissa kerrotaan. 

APAa alettiin valmistaa 1980-luvulla. Sille tyypillistä on amerikkalainen humalointi, ja Vuokko näkee tämän oluen makuprofiilin sijoittuvan jonnekin IPAn ja NEIPAn välille. 

NEIPA on Hartwallin mukaan kotoisin Yhdysvaltojen New Englandista, ja se on ikään kuin muunnos IPAsta. 

Vuokon mukaan oluttyylien määrittely ei ole tarkkaa tiedettä.

– Oluttyypeistä sanottakoon, että kyseessä on monituhatvuotinen historia, joka jatkaa kehittymistään. Ei kukaan esimerkiksi 10 vuotta sitten NEIPA-oluttyyliä tuntenut, Vuokko sanoo. 

Sinebrychoffilla olut valmistetaan ohramaltaasta, vedestä, hiivasta ja humalasta. 

Lue myös: Nollaolut nakertaa myös mietojen oluiden myyntiä – näin käy ykkösoluelle

Miten erottaa oluttyypit?

Oluttyyppien tunnistamiseen tarvitaan makuaistin lisäksi näkö- ja hajuaistia, Vuokko sanoo. 

IPA-oluita hän kuvailee sävyltään tummemmiksi ja maultaan NEIPAa katkerammaksi. NEIPAt ovat usein myös sävyltään sameampia. APA-oluet ovat väriltään vaaleampia, ja voivat muistuttaa jopa Lageria. NEIPA- ja APA-oluista voi Vuokon mukaan löytää myös sitruksisia ja trooppisia makuja aromihumaloinnin ansiosta. 

– Oluttyylien tunnistaminen vaatii tietysti tutustumista ja harjoittelua, Vuokko muistuttaa. 

Suomessa suosituin oluttyyppi on Lager, ja sen jälkeen tulevat vehnäoluet ja IPAt, Vuokko sanoo. Hänen mukaansa tämän hetken trendioluissa näkyy hedelmäisyys, ja alkoholittomat oluet kiinnostavat kuluttajia koko ajan enemmän. 

Lue myös: Mitä helteellä kannattaa juoda? Ravitsemusterapeutti vastaa

Katso myös: Vadelmalonkerot makutestissä

8:19Makutestissä vadelmalonkerot – miten kävi uutuustuotteelle?Mikä vadelmalonkeroista on paras? Halpa vs. kallis -sarjassa selvitettiin.

Lisää aiheesta:

Nämä oluet ovat suomalaisten suosiossa juuri nyt – yksi trendi hiipumassaValmistajat paljastavat suosituimmat lonkeromaut sekä flopit: "Lanttulonkero ei toiminut"Alko ennustaa vuoden hittijuomat: Tämän oluen suosio se vain jatkuu – laseissa nyt jopa "nestemäisiä mokkapaloja"Näitä oluita suomalaiset nyt janoavat – oluenpanija kertoo laatujuoman salaisuudenJuotko itse? Tässä on suomalaisten ehdoton suosikkiolut, ja asiantuntija tietää suosion syyn: "Ne ovat törkeän hyviä oluita"Pentin 10 vuotta sitten kehittelemästä Pirkka-oluesta tuli älytön jättihitti – totuus lagerista yllättää monet: "Suomalaiset eivät ajattele..."
OlutJuomatMakujaUutisohjelmien aiheetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Olut
  • 20.9.22:13
    Saksa

    Oluen ystävien superjuhla käynnistyi Saksassa

  • 26.8.05:39
    Alkoholi

    Miksi suomalaiset hylkäsivät viinan? MTV:n kierros yöelämässä paljasti sukupolvien välisen kuilun

  • 9.7.07:44
    Juomat

    Suomalaiset juovat nyt olutta, joka voi hämätä

  • 13.6.07:49
    Juomat

    Tässä on Suomen paras olut: "Taatusti keskustelua herättävä"

  • 1.4.06:23
    Huumori

    Pilaa vai ei? Suomeen avautuu ensimmäinen olutkylpylä