Tiedätkö, mitä eroa on IPAlla, NEIPAlla ja APAlla?
Oluttyylejä on kymmeniä, ja niiden erot syntyvät muun muassa käytetyistä raaka-aineista, valmistustavoista ja alkoholin määrästä.
Sinebrychoffin pääpanimomestari Heikki Vuokon mukaan oluet voidaan hyvin karkeasti jakaa pinta- ja pohjahiivaoluisiin.
IPA, APA ja NEIPA
IPA, eli India Pale Ale, NEIPA eli New England India Pale Ale ja APA eli American Pale Ale ovat kaikki pintahiivaoluita. Pohjahiivaoluita ovat esimerkiksi Lagerit.
– Pintahiivaoluet käyvät korkeammassa lämpotilassa, mikä vaikuttaa makuun, tyypillisesti tuoden hedelmäisiä aromeja olueen, Vuokko sanoo.
Pintahiivaoluissa hiiva nousee oluen pintaan, ja pohjahiivaoluissa hiiva painuu käymisprosessissa pohjalle. Ale-oluet ovat tyypiltään pintahiivaoluita.
Vuokko sanoo oluiden maailman olevan monia muita alkoholijuomia monipuolisempi. Oluttyylien eroihin vaikuttaa moni asia.
– Erot syntyvät raaka-aineista, valmistustavasta, hiivakannasta, maltaan paahteisuudesta, humaloinnista ja alkoholin määrästä, Vuokko sanoo.

