Oletko yksinäinen? Tee siitä loppu!

Pakotettu yksinäisyys on suuri ongelma nykyajan Suomessa, joka ei katso ikää eikä asuinpaikkaa. Niin vanhukset kuin nuoret lapsetkin kärsivät yksinäisyydestä, mutta siihen ei ole pakko jumittautua.

Pakotettu yksinäisyys on suuri suru, joka voi johtaa masennukseen. Jos menee aina nukkumaan yksin, ruokailee yksin ja viettää kaiken vapaa-aikansa yksin, olo voi tuntua toivottomalta ja ilottomalta.

Suruun ja yksinäisyyteen ei ole kuitenkaan pakko jäädä vellomaan.

Yksinkertainen neuvo: Hakeudu seuraan

Tämä on tietysti yksinkertainen, mutta usein vaikea neuvo: Pitkän yksinolon jälkeen voi muihin ihmisiin olla vaikea ottaa kontaktia.

Jos tutustuminen tuntuu vaikealta, harjoittele sitä vaikka ensin itseksesi peilin edessä. Mieti valmiiksi, mistä voitte keskustella: esimerkiksi sää on loistava aloitusaihe, jonka jälkeen voit kysellä keskustelukumppanisi mieltymyksenkohteita ja vaikkapa harrastuksia. Juttu lähtee kyllä luistamaan, kunhan vain pääsette keskustelun alkuun.

Muista, että myös Internet on loistava paikka tutustua uusiin ihmisiin tai vaikka vain keskustella tuntemattoman kanssa.

Aloita uusi harrastus

Oletko kiinnostunut kokkaamisesta tai vaikkapa puutöistä? Uutta harrastusta aloittaessa tutustut pakolla myös muihin ihmisiin ja heihin tutustuminen on luonnollista. Valitse kuitenkin sellaista ajanvietettä, jonka parissa voi keskustella, kuten käsityöt – hikijumpassa juttukaverin löytäminen voi olla vaikeaa.

Käy läpi paikkakuntasi harrastustarjonta ja lähde rohkeasti mukaan. Kaveria ei tarvita harrastuksen aloittamiseen, mutta sieltä voi löytyä paljon uusia tuttavuuksia.

Tarkastele omaa tilannettasi

Oletko aina ollut yksinäinen, vai onko se tullut vasta elämääsi? Tiedosta ongelma ja pohdi sitä, mutta älä jää vellomaan yksinäisyyteen vaan tee itsellesi palvelus ja hakeudu muiden seuraan.

Hanki vaihtelua omaan elämääsi

Pyri pois rutiineista, sillä ne voivat olla vihollisesi: Lähde vaikkapa yllättäen matkalle, käy ulkona syömässä ja tee pieniä muutoksia päiviisi. Ne tuovat uutta elämääsi ja hyvässä lykyssä voit myös tutustua uusiin ihmisiin samalla.

Tukihenkilöt

Tarvitsetko kuuntelijaa, kaveria kävelylle tai vaikkapa apua virallisten asioiden hoitoon? Tukihenkilö keskustelee, käy asioilla ja ulkoilee kanssasi. Tukihenkilöä voit tiedustella Suomen Punaisen Ristin paikallistoimistoista. Myös paikallisista mielenterveysyhdistyksistä kannattaa kysellä.

Tunnista myös toisen yksinäisyys

Suomessa on paljon yksinäisiä, heitä ei vain aina tunnista. Juttele muille yksin aikaa viettäville ihmisille ja paljasta lähipiirisi yksinäiset – milloin viimeksi kysyit vaikkapa naapurisi vointia?

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja