Oletko työtön? Lopeta sauhuttelu – tupakoivat työllistyvät muita huonommin

Tupakointi saattaa asettaa työttömän työnhakijan savuttomia huonompaan asemaan. 

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tupakointi saattaa asettaa työttömän työnhakijan savuttomia huonompaan asemaan. Uusien tutkimustulosten perusteella tupakoivat saavat töitä epätodennäköisemmin ja myös työllistyvät huonommin palkattuihin töihin.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä, ja se perustuu runsaan 200 työttömän yhdysvaltalaisen vuoden mittaiseen seurantaan. Osallistujista noin puolet tupakoi, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Seurannan päättyessä 56 prosenttia savuttomista oli löytänyt uuden työpaikan, mutta tupakoivista vain 27 prosenttia oli onnistunut työllistymään. Tupakoivat saivat lisäksi keskimäärin viisi dollaria alhaisempaa tuntipalkkaa kuin savuttomat, tutkijat havaitsivat.

Tulosten perusteella on mahdollista, että tupakointi vaikeuttaa työllistymistä, mutta tupakointi voi myös olla merkki muista seikoista, jotka ovat työnantajien silmissä ongelmallisia.

Tässä tutkimuksessa tupakoivilla oli esimerkiksi enemmän terveys- ja asunto-ongelmia ja he olivat keskimäärin vähemmän koulutettuja, mutta nämä eivät selittäneet tuloksia kokonaan. Senkin jälkeen, kun nämä ja monet muut taustamuuttujat huomioitiin analyysissa, tupakoivien todennäköisyys työllistyä oli noin neljänneksen pienempi kuin savuttomien.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka työttömien on tiedetty tupakoivan tavallista useammin, tutkimuksista ei ole selvinnyt, voisiko tupakointi olla yksi työttömyyteen vaikuttava tekijä. Nyt julkaistujen tulosten perusteella niin saattaa olla.

Entä sähkötupakka – onko se ratkaisu? 

Vain terva puuttuu – sähkötupakassa samoja haitta-aineita kuin tupakassa 3:07

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat