Oletko tietämättäsi masentunut? Ota selvää

Masennus on siitä katala kiusankappale, että se voi äityä salakavalasti pahemmaksi kuin oletitkaan. Ole rohkea ja ota selvää, voiko pahassa olossasi olla masennuksen merkkejä.

Suru ja alakuloisuus ovat terveen ihmisen perusreaktioita – ne kuuluvat eittämättä elämään. Kuitenkin alituinen alakulo voi äityä masennukseksi, joka vie kantajaltaan voimat sekä henkisesti että fyysisesti. Masennus voi hoitamattomana muuttua pitkäaikaiseksi depressioksi, mikä aiheuttaa usein työkyvyttömyyttä, ihmissuhdeongelmia ja suurta kärsimystä elämänilon kadotessa.

Mutta mistä tietää, onko painostava surumielisyys ja voimaton olo kasvanut masennuksen mittoihin? Mahdollisen masennuksen olemassaolon vakavuutta voi esimerkiksi testata erilaisten testien avulla, jotka antavat osviittaa siitä, onko masennus äitynyt vakavaksi ja kannattaako kääntyä rohkeasti ammattiauttajien puoleen.

Masennuksen oireita:

... jatkuvasti synkkä, surullinen ja tyhjä mieliala.

... syyllisyyden, avuttomuuden ja arvottomuuden tunteet.

... aloitekyvyn ja keskittymiskyvyn puute.

... kyvyttömyys tuntea nautintoa tai mielenkiintoa.

... unihäiriöt, väsyneisyys.

... ärtyinen, levoton ja ahdistunut olo.

... itsetunnon ja itseluottamuksen lasku.

... seksuaalisen mielenkiinnon väheneminen.

... ruokahalun väheneminen ja laihtuminen.

... erilaiset säryt, ummetus, pahoinvointi.

... itsetuhoiset ajatukset ja teot.

Beckin masennustesti

Tämä testi on tarkoitettu niille, jotka epäilevät olevansa masentuneita ja pohtivat, olisiko syytä kääntyä ammattiauttajan puoleen. Testissä kysellään muun muassa mielialasta, painonmuutoksista ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Masennus sattuu

Masennussattuu.fin oirekartoituslista auttaa oppimaan, millainen sairaus masennus on ja kokoaa luettelon omista oireista. Täytettyä masennusoireiden kartoituslistan, sen voi tulostaa ja ottaa se mukaan lääkärin vastaanotolle.

DEPS-seula

Tässä testissä selvitetään tunneskaaloja viimeksi kuluneen kuukauden ajalta. Testissä yli 12 pistettä saaneista noin puolen on todettu sairastavan masennusta, ja masennuksen todennäköisyys kasvaa pistemäärän kasvaessa.

Depression Test

Jos englanninkieli on sinulla hallussa, voit tehdä psychologytoday.comin 30 minuuttia kestävän syväluotaavan masennustestin, jossa pitää vastata 101 kysymykseen.


Lue myös vinkit onnelliseen elämään:

Tule AVAn Facebook-faniksi!

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja