Oletko täynnä hyttysenpuremia? Tässä syy!

Hyttyset valikoivat uhrinsa, eivätkä kaikki ole yhtä hyviä saaliita itikoille kuin toiset. Tuoreen tutkimuksen mukaan jokaisen ihmisen tuoksu on erilainen ja osa on hyttyselle houkuttelevampi kuin toiselle.

Hyttystä houkuttavat hiilidioksidi ja lämpö, jota jokainen meistä erittää, mutta tämän lisäksi hyttyset valikoivat uhrinsa tuoksun perusteella, kertoo tutkimusta johtanut Karl-Martin Vagn Jensen Aarhusin yliopistosta.

Jensenin mukaan houkuttelevaa tuoksua ei olla vielä pystytty tarkentamaan, mutta on selvää, että hyttysiä houkuttavat toisten ihmisten hajut enemmän kuin toisten.

Laboratorion työntekijät hieroivat petrimaljaa vatsaansa vasten, jotta heidän hajunsa tarttuisi astioihin. Tämän jälkeen astiat laitettiin suljetulle alueelle, joka oli täynnä hyttysiä. Hyttyset asettuivat toistuvasti tiettyjen petrimaljojen päälle ja jättivät osan täysin rauhaan.

Tutkimus oli osa suurempaa kokonaisuutta, jossa on tarkoitus selvittää millä tavalla hyttyset valitsevat uhrinsa. Aikaisemmin on uskottu, että esimerkiksi hapan veri, runsas b-vitamiinin nauttiminen ja erilaiset verenkierron häiriöt ja sairaudet pitävät hyttyset loitolla. Jensenin mukaan nämä eivät kuitenkaan pidä paikkaansa.

Esimerkiksi teoria b-vitamiinin nauttimisesta on testattu useaan otteeseen ja perusteellisesti, eikä se pidä paikkaansa, hän toteaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja