Oletko stressaantunut? 10 helppoa tapaa vähentää stressiä

Lähes jokainen meistä joutuu ajoittain kamppailemaan stressin kanssa. Tutkimukset osoittavat, että keinot rentoutua ja vähentää stressiä tehokkaasti voivat olla yllättävän yksinkertaisia.

Nämä kymmenen simppeliä askelta auttavat sinua rentoutumaan stressaavan arjen keskellä:

1. Käy kävelyllä vihreässä ympäristössä

Vaikka pieni kävelyretki missä tahansa auttaa tyhjentämään päätä ja latautumaan, on kävelyretki puistossa tai luonnon helmassa sitäki tehokkampi tapa rentoutua. Kävely luonnollisessa ympäristössä auttaa virittämään mielen meditatiiviseen tilaan.

2. Hengitä syvään

Joogaopettajatkin muistuttavat aina oikean hengitystekniikan tärkeydestä keholle ja mielelle. Jooga-opetuksessa pranayamaksi kutsuttu elämän voima, eli hengitys, näyttelee isoa osaa kehomme hyvinvoinnissa. Hengitysharjoitukset, tai vain syvään hengittäminen voivat auttaa rentouttamaan jännityksiä kehossa ylimääräisen happiannoksen ansiosta.

3. Älä unohda välipalaa

Yhteys vatsan ja aivojen välillä on suurempi kuin tulisimme ehkä ajatelleeksi. Mikään ei rasita aivoja enempää, kuin tuntea itsensä aliravituksi. Pidä siis huoli, että muistat syödä aterioiden välillä pieniä ja terveellisiä välipaloja rauhallisessa ruokailuympäristössä.

4. Osta itsellesi huonekasvi

Tutkijat ovat selvittäneet, että jo pelkkä kasvien läsnäolo auttaa ihmistä tuntemaan itsensä rentoutuneemmaksi stressaavassa tilanteessa. Osta siis jo tänään kotiisi ja työpaikallesi huonekasvi.

5. Astu pois näytön luota

Taukoamaton tietokoneen käyttö on yhdistetty stressiin, uniongelmiin ja masennukseen. Pidä siis huoli, että muistat pitää säännöllisesti taukoja tietokonetta käyttäessäsi. Muista myös sulkea tietokone illalla jo vähintään tunti ennen nukkumaanmenoa.

6. Kuuntele rauhoittavaa musiikkia

Klassisen musiikin on todettu rauhoittavan sydämenlyöntiä, vähentävän verenpainetta ja alentavan jopa stressihormonien määrää kehossa. Suosikkimusiikkisi lisää myös mielihyvähormonien, kuten dopamiinin määrää aivoisassi. Kuuntele siis päivittäin musiikkia pitääksesi itsesi hyväntuulisena.

7. Lihasten rentoutusta yksi kerrallaan

Aloita jännittämällä ja rentouttamalla varpaasi, ja jatka lihasten jännittämistä ja rentouttamista varpaista ylöspäin, aina kasvoihisi saakka. Jännitä yksi lihasryhmä kerrallaan hetkeksi, ja rentouta sitten. Tämän tekniikan on todettu auttavan ahdistuneisuuteen ja stressiin.

8. Sulje puhelimesi edes hetkeksi

Tätä tuskin tarvitsee sen kummemmin selittää. Ihmisten on todettu stressantuvan puhuessaan puhelimessa, ja olessaan koko ajan tavoitettavissa puhelimitse. Sulje puhelimesi siis edes hetkeksi aina kun voit, ja ota aikaa vain itsellesi.

9. Syö banaani!

Uskomatonta mutta totta. Banaanin sisältämän potassiumin on havaittu vaikuttavan säännöllistävästi verenpaineeseen, joka nousee stressaavissa tilanteissa. Tutkimukset osoittavat, että potassium voi auttaa suojelemaan kehoa myös stressin aiheuttamilta haittavaikutuksilta, kuten lisääntyneeltä sydänkohtausriskiltä.

10. Askarteleminen rauhoittaa

Toistuvat liikkeet, kuten kutoessa tasaiseen tahtiin liikkuvat kädet voivat auttaa vähentämään ahdistusta ja stressiä. Tiettyjen liikkeiden, sanan tai äänen rauhallinen ja tasainen toisto toimii myös mindfulness-meditaatiotekniikan perustana.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja