Oletko raskaana vai pelkästään lihava?

Maha on kasvanut, ja pelkäät siellä piilevän jotain kauheaa. Aina voi kuitenkin olla mahdollista, että olisit raskaana – tai yksinkertaisesti turvonnut.

Aina silloin tällöin lääkäriin eksyy keski-ikäinen nainen, joka pelkää, että hänen mahassaan kasvaa esimerkiksi epämiellyttävä kysta. Yllätys on melkoinen, kun mahassa kasvaakin vauva. Turvonneelle mahalle voi löytyäkin monenlaisia selityksiä. Ei siis ihme, että moni haluaa tarkistuttaa lääkärillä, ettei varsinkin keski-iälle tyypillinen keskivartalon leviäminen ole mitään muuta kuin lihomista.

Tässä vinkkejä turvotuksen syiden pohtimiseen.

Rasva on levinnyt tasaisesti

Sinulla voi olla pömppömaha, mutta rasvaa on silti joka puolella. Todennäköisesti kyse on silloin vain kilojen kertymisestä. Jos turvotusta on kuitenkin vain jossain kohti vatsassasi, syynä voi olla esimerkiksi lihaskasvain tai suurentunut rakko. Tällöin kannattaa tarkistuttaa tilanne lääkärillä.

Keski-iän lihavuus ei ole kivuliasta

Keski-ikä itsessään voi aiheuttaa sinulle surua, mutta rasva itsessään ei satuta, jos vain olet muistanut löysätä vyötäsi. Suolistontukos, joka voi aiheuttaa äkillistä turvotusta vatsassa, kuitenkin sattuu. Siihen liittyvä oksennus on myös vinkki kipittää lääkärille välittömästi.

Rasvan koko ei vaihtele

Tai toki se voi vaihdella, jos itse vaihtelet ahkerasti donitsien yliannostuksen ja salireissujen välillä. Et kuitenkaan turpoa yhtenä päivänä ja kutistu seuraavana. Se on kuitenkin mahdollista, jos sinulla on jokin vaiva, kuten ärtyneen suolen oireyhtymä. Tällöin apu löytyy lääkäriltä.

Keski-iästä johtuva lihavuus ei tunnu sykkeenä

Eräs harvinainen, mutta vakava vatsan turvotuksen syy kuitenkin sykkii. Vatsa-aortan aneurysma aiheuttaa vatsan suurimman verisuonen pullistumisen. Miehillä se on yleisempää, varsinkin alle 60-vuotiailla. Pahimmassa tapauksessa aneurysma voi puhjeta. Tämäkin tapaus kannattaa näyttää lääkärille.

Rasva ei kutistu, kun käyt vessassa

Kaksi yleistä syytä vatsan turvotukselle: ummetus ja täysi rakko. Kumpikin helpottaa, kun käyt vessassa.

Rasva ei tee sinua sairaaksi

Rasva tekee sinut vain lihavaksi. Jotkut harvinaisemmat, inhottavat vaivat sen sijaan saavat sinut tuntemaan olosi uupuneeksi tai todella turvonneeksi. Kyseessä voi olla esimerkiksi maksasairaus, sydänvika tai syöpä. Painon putoaminen samalla, kun ympärysmitta kasvaa on erityisen huolestuttava merkki. Jos tunnistat oireista itsesi, mene äkkiä lääkäriin.

Rasva ei saa kuukautisiasi loppumaan eikä se potki sinua

Raskaus puolestaan tekee nämäkin asiat. Ehkä kannattaisi tehdä testi?

Nyt sinulla saattaa olla parempi käsitys siitä, onko vatsan kasvu vakavaa vai vain ikääntymisestä johtuvaa, normaalia lihomista.

Vaikka kyseessä olisikin "vain" lihominen, muista, että sekin voi johtaa esimerkiksi diabetekseen. Liikalihavuus voi aiheuttaa myös muunlaisia terveysongelmia, kuten halvauksen, korkean verenpaineen ja joitain syöpiä.

Mutta jos lihominen on vain merkki siitä, että olet häviämässä taistelun keski-ikää vastaan, voit huokaista helpotuksesta. Ainakaan sinun ei tarvitse alkaa sisustaa lastenhuonetta uudelleen.

MTV3/Helmi

Lähde: dailymail.co.uk

Kuva: Shutterstock

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja