Oletko matkailija vai turisti? Näistä merkeistä tunnistat

Lomailijoita on karkeasti jaoteltuna kahdenlaisia: mukavuudenhaluisia turisteja ja seikkailumielisiä matkailijoita. Selvitä, kumpaan kastiin kuulut!

Lähdetkö matkalle kamera kourassa ja opaskirja laukussa, vai karkaatko reissuun spontaanisti suurempia suunnittelematta? Harva haluaa leimautua turistiksi, vaikka suurin osa lomailijoista siihen joukkoon kuuluneekin. Harvinaisempia ovat varsinaiset matkailijat, jotka hotellin uima-altaan sijaan sukeltavat antaumuksella paikalliseen elämänmenoon.

Tutustu turistin ja matkailijan tunnusmerkkeihin ja kerro, kumpaan kategoriaan sinä kuulut!


Turistilla on aikataulu

Turisti on tutustunut kohteen nähtävyyksiin ja vaikkapa tapahtumatarjontaan jo etukäteen. Hänellä on tarkka suunnitelma siitä, mitä hän haluaa lomalla ehtiä nähdä ja kokea. Matkailija sen sijaan ei hermostu aikataulumuutoksista. Hänellä ei ole kiire minnekään, joten esimerkiksi eksyminen tai myöhästyminen lennolta ei haittaa.

Turisti syö tuttua ruokaa

Turisti turvautuu mielellään tuttuun ruokaan ulkomaillakin ja syö esimerkiksi McDonaldsissa tai Pizza Hutissa. Turisti tilaa Italiassa pastaansa ketsuppia. Matkailija maistelee ennakkoluulottomasti samaa sapuskaa kuin paikallisetkin, vaikka vatsavaivojen uhalla.

Nähtävyydet ensisijalla

Matkailijat tuppaavat välttämään turistirysiä, mutta voivat silti sille päälle sattuessaan nauttia nähtävyyksien katselemisesta. Turistille nähtävyydet ovat ensisijaisen tärkeitä, ja niiden edessä otetaan poseerauskuvia kotiväelle näytettäväksi. Turisti haluaa ehtiä lomallaan tutustua mieluiten kaikkiin kohteensa tärkeimpiin nähtävyyksiin.

Turisti istuu hotellin baarissa

Kun lomalla on ylimääräistä aikaa, turisti turisee kaltaistensa kanssa hotellin aulabaarissa. Matkailija ei malta pysyä tutuilla nurkilla, vaan jalkautuu mieluummin kaduille.

Turisti haluaa kauas pois

Eksoottinen kohde, jossa on lämmintä ja palmuja, on usein turistin toivelistalla. Matkailija arvostaa matkustamista sinällään, joten kohteella ei ole niin suurta merkitystä. Eksotiikkaa voi matkailijan asenteella löytää läheltäkin.

Turisti suunnittelee heti seuraavaa reissua

Turisti alkaa palattuaan selailla lomaesitteitä uudestaan ja suunnitella seuraavaa reissua. Matkailija makustelee matkaansa vielä pitkään kotiin palattuaankin.


Matkailija ei pety

Matkailija on matkalla, ei lomalla. Sadekuurot, odottamattomat käänteet ja pienet epämukavuustekijät eivät pilaa matkailijan mielialaa, vaan ovat osa kokemusta.

Matkailija ei roiku kamerassa

Matkailija voi nauttia valokuvauksesta, mutta hänellä ei ole tarvetta ikuistaa jokaista hetkeä lomastaan tai jakaa niitä Facebookissa. Matkailija ei napsi poseerauskuvia itsestään, vaan pyrkii ikuistamaan yksityiskohtia ja tunnelmia.

Matkailija köyhäilee

Matkailija ei maksa viittä euroa espressosta kaupungin paraatipaikalla, ei käytä taksia eikä vaadi viiden tähden hotellia. Sen sijaan matkailija ostaa ruokaa paikallisesta supermarketista ja katselee ajankulukseen ihmisvilinää sisäänpääsymaksua vaativien nähtävyyksien sijaan. Matkailija kelpuuttaa majapaikakseen halvankin hostellin, sillä tarkoitus ei ole viettää aikaa huoneessa vaan kohteessa.

Matkailija kävelee ja käyttää julkisia

Matkailija ei hyppää kiertoajelulle tai turistibussiin, vaan ottaa kohteen haltuun kävellen. Hän suosii paikallistenkin käyttämiä kulkumuotoja, kuten busseja ja junia, tai vuokraa vaikkapa polkupyörän.

Matkailija tutustuu paikallisiin

Matkailija opettelee usein paikallista kieltä ja harjoittelee taitojaan mielellään. Matkailija viihtyy paikallisten suosimissa paikoissa, joissa voi hieroa uusia tuttavuuksia, kun taas turisti hakeutuu maanmiestensä seuraan. Matkavinkkejä matkailija kysyy uusilta ulkomaalaisilta ystäviltään, ei matkaoppaalta.

Matkailija kulkee omia polkujaan

Matkailija tietää, että näkemisen ja kokemisen arvoisia asioita voi löytää isompien kohteiden ulkopuolelta ja vaikka maaseudulta. Matkailija suuntaa rohkeasti Pariisin sijaan vaikkapa Bretagneen, Bangkokin sijaan Burmaan tai Helsingin sijaan esimerkiksi Pihtiputaalle.

Katso myös:

Näin turisteja huvitetaan Etelä-Afrikassa – huima video!

 

Kokeilisitko sinä krokotiilisukellusta?

Sukeltaisitko krokotiilien sekaan? 1:44

Lue myös:

    Uusimmat