Oletko harjannut hampaasi aina väärin? Viisi vinkkiä parempaan hygieniaan

Hampaiden harjaamista ei tule vähätellä. Vaikka hampaita muistaisikin harjata, kannattaa kiinnittää huomiota oikeaan tekniikkaan ja maksimoida harjaamiset hyödyt.

Women’s Health julkaisi nettisivuillaan viisi hyvää vinkkiä oikeanlaiseen hampaiden huoltamiseen. Muista nämä ohjeet ja paranna hampaidesi hyvinvointia:

1. Käytä hammaslankaa

Hammaslangan käyttäminen on tärkeää hyvän suuhygienian säilyttämiseksi.

– Monet ihmiset eivät pidä hammaslangan käyttämistä tärkeänä, mutta sillä on kuitenkin paljon hyviä vaikutuksia hampaiden harjauksen ohella, sanoo hammaslääkäri June Harewood.

Hammaslangan käyttäminen hampaiden harjaamisen yhteydessä alentaa ientulehdusten ja -sairausten riskiä.

2. Käytä oikeanlaista hammasharjaa

Tuntuuko joskus, että hampaat eivät puhdistu ilman kovaa harjaamista? Helposti tuleekin mieleen, että kannattaa hankkia kovaharjaksinen hammasharja, mutta se ei välttämättä olekaan hyvä asia.

– Hammaslääkärit suosittelevat usein pehmeää hammasharjaa, koska sillä voi välttää emali- ja ienvaurioita, Harewood kertoo.

3. Kiinnitä huomiota harjaamistekniikkaan

Harjaamistekniikka on hammasharjan kovuutta tai jäykkyyttäkin tärkeämpää.

Hammasharjaa tulisi pitää 45 asteen kulmassa. Liikuta harjaa edestakaisin ja tee samalla pyörittävää liikettä.

4. Käytä fluorihammastahnaa

Markkinoilla on paljon vaalentavia hammastahnoja, mutta tärkeää olisi varmistaa, että hammastahna sisältää fluoria. Fluori vahvistaa hampaiden kiillettä.

5. Kiinnitä huomiota hampaiden harjaamisen ajankohtaan

Hampaat on usein ohjeistettu harjaamaan aamuin ja illoin. Hampaita voi kuitenkin harjata myös ruokailun jälkeen. Tällaisessa tilanteessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana.

Nyt uusi tutkimus esittää, että hampaita ei saisi harjata välittömästi ruoan syömisen jälkeen. Liian pian ruokailun jälkeen tapahtuva harjaus saattaa painaa ruoassa olevat hapot hampaisiin entistä kovemmin.

Jos haluat harjata hampaat ruokailun jälkeen, kannattaakin odottaa vähintään puoli tuntia ennen harjaamista.

Suomalaisten hampaat ovat huonossa kunnossa, jos verrataan muihin Pohjoismaihin. Huomenta Suomen lähetyksessä marraskuulta pureudutaan kiinni aiheeseen. Katso!

Suomalaisten hampaat parempaan kuntoon 8:40

Lue myös:

    Uusimmat