Oletko allergikko? Näillä konsteilla nukut paremmin

Oletko allergikko ja se vaikuttaa jopa yöuneesi? Tee nämä helpot toimenpiteet makuuhuoneessasi, niin nukut paremmin.  

Allergia on etenkin keväisiin ja kesäisin kurja vaiva ja siitä kärsiville nukkuminenkin voi olla tukalaa. Mikäli kuulut allergikkojen joukkoon, kiinnitä huomiota nukkumisympäristöösi. Oireesi voivat helpottaa. 

1. Puhdista petivaatteet

Pese lakanat ja tyynyliinat korkeassa lämpötilassa viikoittain. Näin pääset eroon mahdollisista siitepölyjäämistä, joita kuljetat mukanasi sänkyyn. Älä unohda siivota myös aluspatjaa ja tyynyjä! 

Liinavaatteiden ja pyjamien kuivauksessa kuivausrumpu voi olla hyödyllinen. Ulkoilmassa kuivatessa siitepöly voi tarttua kankaisiin. 

2. Tuuleta makuuhuone aamuisin 

Tuuleta makuuhuoneesi aikaisin aamulla. Näin ilmassa leijuva siitepöly ei ole vielä saavuttanut korkeita tasoja. 

3. Kiinnitä huomiota vaatteisiisi

Päivän aikana ulkoillessamme vaatteet voivat vuorautua siitepölyllä. Älä siis laita päivällä käyttämiäsi vaatteita sängyllesi – pidä ne mieluummin kokonaan makuuhuoneen ulkopuolella.

4. Käy suihkussa ennen nukkumaanmenoa

Siitepöly voi tarttua myös kehoomme, erityisesti hiuksiin. Pahimmassa tapauksessa pöly päätyy siis illalla tyynyllesi. Suihku ja hiustenpesu ehkäisevät tämän.

5. Heivaa höyhentäytteet

Höyhentäytteisten petivaatteiden käyttö ei ole allergikolle järkevää. Vaihda höyhentyynyt ja -peitot synteettisiin materiaaleihin. 

6. Vältä mattoja

Jätä matot makuuhuoneestasi kokonaan pois. Kova lattia on helpompi puhdistaa pölystä, jota usein päätyy makuuhuoneen lattialle tekstiileistä.

7. Käytä kaihtimia

Sälekaihtimet ovat allergikon makuuhuoneeseen parempi vaihtoehto kuin verhot, sillä raskaat verhot sekä laskokset keräävät enemmän pölyä.

8. Pese pehmolelut

Pehmoleluissa piilee yllättävän paljon pölypunkkeja, ja ne tulisikin pestä viikoittain korkeassa lämpötilassa. Pölystä voi myös päästä eroon laittamalla pehmot muovipussissa pakkaseen – hyvin korkea tai kylmä lämpötila tappaa pölypunkit, jotka elävät syvällä lelun täytteissä.  

9. Luovu kattotuulettimesta

Kattotuulettimet ovat huono idea allergikkojen kotiin. Tuulettimet voivat kerätä pölyä ja pyöriessään levittävät pölyn ympäri huonetta.  

10. Vältä liiallista ilmankosteutta

Pölypunkit viihtyvät kosteassa, joten koeta pitää ilmankosteus makuuhuoneessasi matalana.

11. Älä tuo lemmikkiä sänkyyn

Vaikka lemmikit ovat osa perhettä, tarvitsisivat ne oman nukkumatilan. Etenkin allergikoille eläinmaailman unikaverista olla haittaa. Eläimestä irtoava hilse olisi hyvä pitää makuuhuoneen ulkopuolella.   

Lähteet: health.yahoo.net, manifatturafalomo.com

Lue myös:

    Uusimmat