Oletko aina myöhässä? Katkaise tuhoisa kierre!

Toiset ovat aina myöhästelleet, mutta teknologian aikakausi on tehnyt myöhästymisestä entistä helpompaa. Myöhästyminen ei kuitenkaan ole ok, vaikka ilmoittaisit asiasta viestillä.

On aivan selvää, että myöhästyminen on epäkohteliasta. Odottaja tuntee itsensä vähempiarvoiseksi myöhästelijän silmissä, sillä myöhästelijä ei tunnu pitävän odottajan aikaa kallisarvoisena. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole myöhästelijän tietoinen ajatus. Suurin osa myöhästelijöistä on aidosti pahoillaan huonosta tavastaan, mutta he eivät vain tunnu osaavan muuttaa sitä. Näistä vinkeistä voi olla apua myöhästelykierteen katkaisemiseen.

Mieti ajankäyttöäsi uudestaan

Jotain on pielessä, kun ilmestyt tapaamiseen kerta toisensa jälkeen vartin myöhässä. Myöhästelijät muistavat sen yhden kerran, jolloin aamutoimet sujuivat 20 minuutissa tai työmatka kesti vain kymmenen minuuttia. Todellisuus on kuitenkin usein toinen. Aamutoimet tökkivät ja niihin kuluukin 40 minuuttia ja työmatkalla on ruuhkaa, jolloin sen kestoksi tuleekin 15 minuuttia.

Yltiöpositiivista aikakäsitystä voi suitsia kirjoittamalla listan siitä, miten paljon aikaa mihinkin menee päivittäin. Kun lista on kirjoitettu, on aiheellista verrata sitä ihan oikeisiin kestoihin. Seuraa siis todellista ajankäyttöäsi viikon ajan. Huomaat pian, että tarvitset erilaisiin toimiin enemmän aikaa kuin luulitkaan.

Muuta ajatusmaailmaa

Se ei valitettavasti riitä, että muutat vain käytöstäsi. Täsmällisyyteen on helpompi pyrkiä, jos et stressaa myöhästymisestä jatkuvasti. Istu alas ja kirjoita paperille, mitä myönteisiä vaikutuksia täsmällisyydestä seuraisi. Listaa sellaisia tekijöitä, jotka motivoivat sinua olemaan ajoissa. Seuraavan kerran, kun meinaat tunkea kalenterisi liian täyteen, mieti, miksi haluaisit olla täsmällinen ja kieltäydy tapaamisista, jotka laittavat kalenterisi uusiksi.

Nauti omasta ajasta

Osa myöhästelijöistä ei voi sietää odottelua tai toimettomuutta, minkä takia he aikatauluttavat päiväänsä liikaakin tekemistä. Tätä vastaan voi taistella tekemällä näennäisiä pieniä tehtäviä, kun kalenterissa on tyhjä hetki. Selaa sähköpostiasi tai soita ystävälle, jonka kanssa et ole puhunut vähään aikaan. Toinen tapa on muuttaa suhtautumista. Hiljaiset hetket ovatkin rentouttavaa lepoa kaikkien muiden toimien välissä sen sijaan, että kyseessä olisi hukkaan heitetty aika.

Budjetoi aikasi uudella tavalla

Täsmälliset ihmiset jakavat päivänsä tasatunteihin tai puolitunteihin. He laskevat tiettyyn matkaan kuluvan esimerkiksi puoli tuntia. Myöhästelijät taas laskevat aikaa minuuteissa ja budjetoisivat samaan matkaan esimerkiksi 23 minuuttia. Tämä ei jätä lainkaan varaa yllätyksille.

Aikatauluta päivät uudelleen

Ala kirjoittaa tapaamiset kalenteriin 30 minuuttia ennen kuin ne oikeasti ovat. Tämä antaa sinulle aikaa valmistautua, etkä joudu juoksemaan ympäriinsä viimehetken paniikissa. Mieti myös tehtävälistasi uudestaan. Onko se todella realistinen vai toivotko vain ehtiväsi kaiken? Voit jakaa tehtävät kahteen luokkaan: pakolliset ja sellaiset, joiden aikataulu on venyvä.

(MTV)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja