"Olen elänyt 18 vuotta velkahelvetissä"

Helsinkiläinen Leena jäi viime laman aikaan asuntokaupassa pahasti tappiolle. Käteen jäi valtava asuntolaina, josta Leena yritti selviytyä ottamalla lisää velkaa. Toissavuonna hän kuitenkin totesi, ettei pärjää tilanteessa yksin. Vaikka avun hakeminen olikin häpeällistä, se todella kannatti.

Leenan alamäki alkoi edellisen laman aikaan, kun hän erosi miehestään vuonna 1990. Leena osti itselleen ja lapsilleen asunnon, mutta joutui myymään sen pian todetessaan, että uusi koti olikin liian kallis. Laman vuoksi hinnat olivat hyvin alhaalla, eikä ostajia juuri ollut.

– 400 000 markan asunto meni kaupaksi 215 000 markalla, ja minulle jäi vielä asuntolainaa reilusti maksettavaksi näihin päiviin saakka.

Leena joutui ottamaan koko ajan lisää lainaa, jotta hän selviytyi asuntolainamaksuista sekä arjen pyörittämisestä. Hän otti kulutusluottoja ja vaihtoi pankkia, kun lainaa ei enää myönnetty. Elämä oli jatkuvaa tasapainoilua ja keinojen etsimistä siihen, miten selvitä seuraavan kuun maksuista. Hän haki apua seurakunnan diakonissalta, Pelastusarmeijalta ja ruokajonosta.

Kun tiukkaa elämää oli jatkunut jo pitkälti toista vuosikymmentä, Leenan voimat alkoivat loppua. Hänestä alkoi jo tuntua siltä, että tekisi mieli luovuttaa, mutta kesällä 2008 hän teki suuren päätöksen. Leena totesi, että hänen oli pakko saada apua. Velkaa oli tuolloin jäljellä vielä 80 000 euroa.

– Huomasin, että en voi ottaa enää yhtään lainaa, koska en pystynyt maksamaan. Tajusin, että en selviä ilman apua, koska rahat eivät riitä. Häpeä oli päällimmäinen tunne.

Vapautuminen viiden vuoden päässä

Yhteydenotto kuitenkin kannatti. 18 vuoden velkataakan jälkeen Leenan ei tarvinnut enää olla asian kanssa yksin. Velkaneuvoja totesi, että Leenan tilanteessa oli parasta hakea velkajärjestelyä.

– Olin hirveän helpottunut, kun pääsin keskustelemaan tilanteestani. Mutta sitä seurasi hyvin rankka vuosi, kun odotettiin hyväksytäänkö ehdotus käräjäoikeudessa. Yksi velkojista vastusti järjestelyä, mutta pari viikkoa sitten tuli päätös, että järjestely aloitetaan, Leena iloitsee.

Tulevaisuudennäkymät muuttuivat kertaheitolla. Leena tietää, että seuraavat viisi vuotta ja kolme kuukautta tulee olemaan tiukkaa penninvenytystä, mutta hänelle se on tuttua puuhaa. Sen jälkeen Leena pääsee velkakahleistaan.

– Viiden vuoden päästä voin toteuttaa haaveitani, aiemmin siihen ei ole ollut mahdollisuutta.

Stressi aiheutti sydänoireita

Velkajärjestelypäätöksen odottaminen ei ollut helppoa. Prosessin aikana Leena koki raskaimpina asioina muun muassa sen, että hän haki postista kirjattuina kirjeinä lähetetyt oikeuden haasteet, perintätoimiston karhukirjeet ja ulosottoilmoitukset.

– Silloin oli ihmisarvon tunto aika nollassa.

Takanapäin oleva vuosi oli Leenalle niin piinaava, että hän tunnisti itsessään psykosomaattisia oireita. Tutkimukset ovat parhaillaan käynnissä, mutta todennäköisesti stressi on aiheuttanut Leenalle ainakin sydänoireita. Psyykkisesti hän on kuitenkin pysynyt kunnossa.

– Minulla on aika rankka avioero takana, ja olen selvinnyt siitä. Ilman sitä kokemusta olisin varmaan masentunut velkajärjestelyn päätöksen odottelun aikana.

Koettelemustensa ansiosta Leena on oppinut luottamaan siihen, että elämässä asiat kyllä järjestyvät aikanaan. Hän kertoo osaavansa olla jopa kiitollinen velkavuosistaan, sillä se jos mikä opettaa käyttämään rahaa fiksusti.

– Elämän arvot ovat myös menneet uuteen järjestykseen. Esimerkiksi kierrätys on tullut tärkeäksi.

Leena tietää, että hänen olisi pitänyt hakea apua tilanteeseensa jo ajat sitten. Hän pohtii, että apu olisi ollut tarpeen jo lähes 20 vuotta sitten, kun hän teki epäonniset asuntokaupat ja jäi suuren velkataakan alle. Hän rohkaiseekin kaikkia talousvaikeuksissa olevia ottamaan reippaasti yhteyttä talous- ja velkaneuvontaan.

– Haluaisin rohkaista ihmisiä nielemään ylpeyden ja hakemaan apua ajoissa.


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja