Oikeusministeri Henriksson MTV Uutisille: Krista Kiurun linjaus pakkokaranteeneista tuli yllätyksenä – "Olen huolissani siitä, mennäänkö tässä nyt ehkä vähän liian pitkälle"

4:00
Ministeri Kiuru: Riskimaista tulleet voidaan määrätä jatkossa pakkokaranteeniin ja -testaukseen – uhmaamisesta jopa vankeusrangaistus

Pakkokaranteeneja koskevasta uudesta linjauksesta on vielä keskusteltava oikeusoppineiden kanssa, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) linjasi eilen illalla tiedotustilaisuudessa, että riskimaista Suomeen matkustavat määrätään jatkossa pakkokaranteeniin.

Oikeusministeri Henriksson kertoo saaneensa kuulla linjauksista suoraa lähetystä katsoessaan.

– Minulle ne tulivat yllätyksenä, kyllä, Henriksson vahvistaa MTV Uutisille.

Tällä hetkellä Ahvenanmaalla vierailulla oleva Henriksson ei tiedä, koska aihetta tullaan käsittelemään hallituksen kesken. Tämän päivän aikana oikeusministeri ei ole keskustellut aiheesta ministerikollegoidensa kanssa.

– Lähden siitä, että tästä tullaan nyt keskustelemaan tällä viikolla hallituksessa. On varmasti näin, että sellaista keskustelua tarvitaan.

Juttu jatkuu linkkien jälkeen.

"Minulla on kyllä kysymysmerkkejä"

Kun uusia rajoituksia tehdään tartuntatautilain pohjalta, niistä vastaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Oikeusministerin asemassa Henriksson kantaa kuitenkin huolta suomalaisten oikeusturvasta.

– Silloin kun on kyse yksilöön menevistä toimenpiteistä, täytyy olla todella tarkkana ja noudattaa tarkasti sitä lainsäädäntöä, mikä on olemassa. Olen nyt huolissani siitä, mennäänkö tässä nyt ehkä vähän liian pitkälle, Henriksson miettii.

Mallin yksityiskohdat eivät ole Henrikssonille kaikilta osin täysin selvillä.

– Minulla on kyllä kysymysmerkkejä siinä, onko edes mahdollista, että määrättäisiin joukko ihmisiä karanteeniin sen perusteella, että tullaan jostakin tietystä maasta, Henriksson pohtii.

Kiurun tiedotustilaisuuden jälkeen epäselvyyttä on ollut esimerkiksi siitä, minkälaisessa muodossa päätös tai päätökset pakkokaranteeneista tehdään. 

– Nämä ovat kaikki sellaisia kysymyksiä, että näihin pitää palata, Henriksson sanoo.

Hallituslähde: Ihmetystä on herännyt

MTV Uutisten tavoittama hallituslähde katsoo, että ministeri Kiurulla oli asianmukaiset toimivaltuudet uusiin koronakiristyksiin – tekeillä ei ole lakimuutoksia, vaan päätökset aiotaan toteuttaa tartuntatautilain puitteissa.

Toiminta on kuitenkin ollut niin nopeaa, että hallituspuolueissa on herännyt asiasta ihmetystä. Ministeri Kiuru ei tiettävästi ole pitänyt kaikkia hallituskumppaneitaan ajan tasalla.

Hallituslähteen mukaan hallituksen täytyy vielä käydä läpi myös Ruotsin vastaisen rajan tilanne uusien linjausten valossa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja