Suomi voi halutessaan kieltää lennot koronan riskimaista kokonaan näillä perusteilla – kone voidaan myös määrätä laskeutumaan terveystarkastuslentoasemalle

4:00
Ministeri Kiuru: Riskimaista tulleet voidaan määrätä jatkossa pakkokaranteeniin ja -testaukseen – uhmaamisesta jopa vankeusrangaistus.

Suomella on mahdollisuus kieltää riskimaista saapuvien lentojen liikennöinti Suomeen, kerrotaan Liikenne- ja viestintäministeriöstä MTV Uutisille.

Oikeus rajoittaa lentoja kumpuaa poikkeuksesta, joka EU:n asetukseen on tehty koronaviruksen takia. Eilen kerrottiin, että Turkuun lauantaina Pohjois-Makedoniasta saapuneessa lentokoneessa 24 ihmisellä on todettu koronatartunta.

Koneessa oli yhteensä 157 matkustajaa, eli koronapositiivisten osuus kaikista matkustajista oli reilut 15 prosenttia.

LVM:n mukaan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vaatiessa liikenne- ja viestintävirasto Traficom voi muun muassa kieltää yksittäisen lentokoneen lähdön, määrätä sen laskeutumaan tai puuttua koneen reittiin ja kulkuun monilla eri tavoilla.

Matkalla olevaa konetta ei voi estää laskeutumasta

Ministeriön mukaan on kuitenkin huomattava, että jo matkalla olevaa lentokonetta ei voi estää laskeutumasta, mutta se voidaan ohjata terveystarkastuslentoasemalle.

Terveystarkastuslentoasemia ovat Helsinki-Vantaa ja Turku. Jos kone ei ole vielä ehtinyt lähteä kohti Suomea, sen lähtö voidaan luonnollisesti estää, jos Suomen tekemästä päätöksestä ehditään ilmoittaa ennen koneen lähtöä.

Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vaarantuminen on ensin myös todettava valtioneuvoston päätöksellä. Jossain tarkoin rajatuissa tilanteissa riittää myös THL:n tai rajavartiolaitoksen päätös turvallisuuden vaarantumisesta.

Tällä hetkellä EU:n poikkeus rajoittaa lentoja on voimassa tämän vuoden loppuun saakka.


Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja