Kirsi Varhila Ylelle: Lentokentillä ei kapasiteettia kaikkien testaamiseen – pakkotestit tehdään pistokokeina, loput määrätään karanteeniin

4:00
Riskimaista tulleet voidaan määrätä jatkossa pakkokaranteeniin ja -testaukseen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ilmoitti tänään tiedotustilaisuudessa, että jatkossa tartuntatautiviranomaiset määräävät karanteenin kaikille riskimaista tuleville matkustajille. Matkustajat on mahdollista ohjata myös pakolliseen koronatestiin.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo Ylen A-Studiossa, että kyseessä ei ole enää omaehtoinen karanteeni.

– Kyse on nyt tartuntatautilaissa määritellystä virallisesta karanteenista. Jos karanteeniin määrätään, se tulee tapahtumaan joko kotona tai henkilö voidaan eristään tarpeen mukaan sairaalassa, hän kertoo.

Karanteenien valvominen on Varhilan mukaan kuntien vastuulla, kuten tähänkin mennessä.

– Niitä henkilöitä, jotka ovat lääkärin määräämässä karanteenissa, valvotaan. Tartuntatautiviranomaiset esimerkiksi voivat soittaa karanteeniin määrätyille.

Varhilan mukaan on kuitenkin kyseenalaista, kuinka kuntien resurssit riittävät.

– Nyt tähän kuitenkin liittyy myös sanktion mahdollisuus, jos ja kun henkilö ei noudata karanteenimääräystä.

Testaamiseen kentillä ei kapasiteettia

Varhilan mukaan kaikkien matkustajien testaamiseen ei ole tällä hetkellä kapasiteettia lentokentillä. 

– Tämä tulee toimimaan kahdessa linjassa: osa testataan pistokoemaisesti heti Suomeen saavuttuaan ja osa saa karanteenimääräyksen. 

Varhilan mukaan testauksessa on myös kova ruuhka pääkaupunkiseudulla, minkä vuoksi Bukarestin lennolla tulleiden testituloksia jouduttiin odottamaan. 

Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiän mukaan tällä viikolla tullaan tekemään päätöksiä myös koronatestauksista satamissa.

– Esimerkiksi Viron kautta saattaa tulla ihmisiä myös kaempaa riskimaista, ja meidän on mietittävä, miten pystymme poimimaan matkustajien joukosta nämä ihmiset, hän kertoo.

Pimiän mukaan selvitykset toteutettaisiin yhteistyössä Helsingin sataman ja laivayhtiöden kanssa.

– Emme halua takaisin tilanteeseen, jossa kaikki rajatarkastukset joudutaan palauttamaan, sillä se vie resurssit.

Onko pakko matkustaa?

Varhilan mukaan jokaisen on mietittävä, onko tällä hetkellä välttämätöntä matkustaa. Hän sanoo toivovansa, että myös hallitus suosittelisi nyt kaikille suomalaisille ulkomailla matkustamisesta pidättäytymistä.

Pimiä huomauttaa, että riskimaihin matkustamista on jo nyt suositeltu välttämään.

– Se on suositus, meillä ei ole mitään muuta säädöspohjaa tälle. Jokaisella suomalaisella on oikeus lähteä ja palata, hän painottaa.

Varhila uskoo, että myös etätyösuositusta tullaan harkitsemaan uudelleen.

– Taustalla on koko ajan se, että mitä enemmän pystymme välttämään sosiaalisia kontakteja, sen parempi.  

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja