Oikeusministeri Henriksson kiistellystä saamelaislaista MTV:lle: Olisi hyvä, että kansanedustajat saisivat vapaat kädet eduskunnan äänestyksessä

Keskustalaisministeri Antti Kaikkonen pyysi tänään asiakirjat saamelaiskäräjälaista eli siirsi asian käsittelyä yhä eteenpäin. Viime torstaina asiakirjat pyysi Antti Kurvinen (kesk.).

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kuvaa tilannetta turhauttavaksi.

– Tiedetään, että eduskunnassa on työtä ja perustuslakivaliokunnassa paljon asioita vireillä. Läpi paistaa, että (keskustassa) ei halutakaan, että eduskunta ehtisi tämän käsitellä, sanoo Henriksson MTV Uutisille.

MTV Uutisten tietojen mukaan ensi kerralla keskusta ei voi enää jättää asiaa pöydälle vaan asia etenee valtioneuvoston istunnosta äänestyksen jälkeen eduskuntaan. Asiaa voidaan käsitellä valtioneuvoston istunnossa aikaisintaan keskiviikkona.

Keskusta aikoo vastustaa esitystä myös eduskunnassa, joten se ei mene läpi pelkästään hallituspuolueiden kansanedustajien äänillä.

Henriksson katsookin, että olisi hyvä, jos kansanedustajat saisivat puolueestaan riippumatta päättää itse kantansa. Tavanomaisesti puolueiden kansanedustajien odotetaan äänestävän omassa eduskuntaryhmässä päätetyn kannan mukaisesti.

Henrikssonin mukaan asia on tärkeä ja siinä mielessä erilainen hallituksen esitys, että Suomi on saanut usealta YK:n elimeltä huomautuksia siitä, että saamelaiskäräjälakia pitää muuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat