Mainos

Oikeus linjasi: Breivikiä ei ole kohdeltu epäinhimillisesti vankilassa

Joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin kohtelu vankilassa Norjassa ei ole ollut epäinhimillistä, linjasi vetoomustuomioistuin keskiviikkona.

Tuomio on päinvastainen kuin Oslon käräjäoikeudella, joka käsitteli Breivikin valitusta viime vuonna. Norjan valtio valitti käräjätuomiosta ja sai nyt voiton. 

– Breivik ei ole - eikä ole ollut - kidutuksen, epäinhimillisen toiminnan tai nöyryyttävän toiminnan kohteena, vetoomustuomioistuin linjasi. 

Oikeusprosessi saattaa jatkua korkeimmassa oikeudessa. Breivikin asianajaja Öystein Storrvik kertoi heti tuomion julistamisen jälkeen, että Breivik, 38, valittaa tuomiosta korkeimpaan oikeuteen. 

Breivik tappoi 77 ihmistä Oslossa ja Utöyan saarella kesällä 2011. Hänet tuomittiin 21 vuodeksi vankilaan seuraavana vuonna.  

Häntä on pidetty alusta asti erillään muista vangeista. Joukkomurhaaja on pitänyt tiukkaa eristystä vankilassa epäinhimillisenä ja vedonnut Euroopan ihmisoikeussopimukseen.  
Valtio on perustellut eristämistä sillä, että Breivik on erittäin vaarallinen vanki.

Helpotus uhrien omaisille

Asianajaja Storrvik ilmaisi tammikuussa oikeudessa huolensa, että hänen asiakkaansa mielenterveys on horjunut eristyksen takia. Vetoomustuomioistuin katsoi kuitenkin tuomiossaan, että pitkästä eristyksestä huolimatta Breivikin mielenterveyden tila on "vakaa". 

– Väkivallanteot Breivikiltä ja Breivikiä kohtaan ovat olleet iso riski koko vankilassa olemisen ajan. Yhteiskunnalliset syyt puhuvat sen puolesta, että Breivikiä on estettävä luomasta äärioikeistolaista verkostoa vankilassa ja sen ulkopuolella, oikeus perusteli eristyksen hyväksyntää. 

Käräjäoikeuden viimevuotinen tuomio oli järkytys uhrien omaisille ja hyökkäyksistä selvinneille. Siksi päinvastainen tuomio otettiin hyvillään vastaan. 

– Olen hyvin, hyvin helpottunut, sanoi Lisbeth Röydeland, joka edustaa yhtä uhrien tukiryhmää.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.