Ohoi kippari! Aika huoltaa vene

Vene viettää pitkän talven telakalla, joten pohjapinta kannattaa huoltaa hyvin ennen vesillelaskua. Hoidettu pursi on kipparilleen ylpeydenaihe, mutta kyse ei ole pelkästään ehostuksesta – oikeanlainen huolto ennaltaehkäisee vaurioita ja auttaa venettä säilyttämään arvonsa.

Alkava veneilykausi on varma kevään merkki, joka näkyy vahvasti myös alan liikkeissä. Asiantuntijan apu on monelle harrastajalle tarpeen, sillä keväthuolto vaatii panostusta ja oikeiden aineiden käyttö vaikuttaa veneen toimintaan ratkaisevasti.

– Väärä maali irtoaa veneen pohjasta vesillä liikuttaessa. Tämän jälkeen pinta on altis vaurioittaville tekijöille, kuten näkille, ja menokin hyytyy samalla. Keskellä kauneinta kesää on ikävää, jos veneen joutuu nostamaan takaisin teloille ja huoltotyön aloittamaan alusta, Jarkko Salmi Biltemasta muistuttaa.

Suojaa veneen pohja oikein

Veneen veden alle jäävät osat joutuvat kovaan rasitukseen vesillä liikuttaessa. Merenkävijöiden riesana on myös näkki, eli merirokko, joka kiinnittyy mielellään aluksen pohjaan.

Kutsumattomia vieraita voi kuitenkin torjua jo etukäteen sivelemällä pohjaan kiinnittymisenestomaalia.

– Merellä purjehtijoiden luottotuote on eläviä organismeja tehokkaasti ehkäisevä kuparioksipohjainen kiinnittymisenestomaali. Sisävesiveneiden pohjaa puolestaan suojaa parhaiten 2-komponenttinen polyuretaaniakryylimaali, joka muodostaa kulutusta kestävän ja erittäin kiiltävän pinnan, Salmi kertoo.

Aikainen jäidenlähtö on innostanut nopeimmat aloittamaan veneilykauden jo pääsiäisen tienoilla. Veneen hyvä huolto takaa onnistuneen veneilykesän, joten ennen vesillelaskua kannattaa tarkistaa nämä.

Veneenhuollon muistilista:

1. Arvioi veneen pohjan kunto

Jos pohja on hyvässä kunnossa, pelkkä pesu ennen maalausta riittää. Vaurioitunut, vanha maalipinta kannattaa kuitenkin hioa pois.

2. Tarkasta mahdolliset vauriot

Mikäli pohjassa näkyy isompia vaurioita, tulee ne korjata esimerkiksi lasikuitutäyteaineella.

3. Maalaa oikeilla tuotteilla

Merialuksille ja sisävesiveneille löytyy markkinoilta omat suojamaalinsa. Muista myös pohjamaali.

4. Viimeistele vahauksella

Maalipinta kannattaa viimeistellä vahalla, joka antaa suojaa ja antaa kiiltoa veneen pintaan.

Lähde: Deski

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat