Ohjelmaa illanviettoon: Kokeilkaa näitä aikuisten leikkejä!

Mirjam Ilvasin kirjassa Kotihipat on liuta hauskoja seuraleikkejä aikuisille. Kutsu ystävät koolle ja pyydä heitä ottamaan leikkimieltä mukaan!

Mirjam Ilvasin kirjassa Kotihipat on listattu perinteisiä ja uusia aikuisille sopivia seuraleikkejä. AVA poimi lukuisten hauskojen ideoiden seasta muutaman. Muistathan kuitenkin, että jos joku haluaa jäädä leikistä, ei siitä saa tehdä numeroa. Ja kuten lapsuuden leikeissä: on hyvä oppia arvioimaan, milloin on oikea hetki lopettaa leikki. Miksi sitten pitäisi leikkiä? "Leikkiminen tuo juhliin kuin juhliin vapautuneen tunnelman ja luo yhteishenkeä, leikki naurattaa, viihdyttää ja paljastaa itsestä ja toisista uusia asioita", kirja kannustaa. Kun seuraavan kerran järjestät illanvieton ystävien kesken, kokeilkaa jotain näistä!

Vuoden kertaus

Kaikki kirjoittavat paperille niin paljon uutisia ja tapahtumia kuin muistavat kuluneelta vuodelta. Aikaa on kolme minuuttia. Joka muistaa eniten (oikein) voittaa. Mukana voi ja on hyvä olla myös viihdeuutisia tai ystävysten sisäpiirin uutisia ja tapahtumia.

Salat julki

Tämä sopii parhaiten juhliin, joissa leikkijät jo tuntevat toisensa melko läheisesti. Kirjoitetaan paperille jokin itseä koskeva salaisuus tai asia, jota ei usko muiden tietävän. Salaisuudet voivat olla intiimejä tai eivät, se on kiinni leikkijöistä itsestään, mutta leikissä on varustauduttava tunnustamaan totuus toisille ("Olen aina alasti ollessani yksin kotona", "En ole lukenut kirjaa loppuun sitten kouluaikojen", "Haaveilen Sauli Niinistöstä", "Olen neitsyt", "Olen rakastunut"). Laput sekoitetaan ja leikin vetäjä lukee ne ääneen yksitellen. Arvataan, kenen salaisuus on. Lopuksi tunnustetaan.

Outo lempi

Tämä leikki muistuttaa edellistä, mutta nyt keskitytään kummallisiin mielitiettyihin. Melkein kaikilla on joku salainen ihastus, joka on kuitenkin oikeastaan inhokki. On siis joku henkilö tai miksei myös jokin asia, jota periaatteessa pitää vastenmielisenä tai josta pitämistä syystä tai toisesta häpeää, mutta jota kohtaan jostain merkillisestä syystä siitä huolimatta tuntee outoa vetovoimaa ja kiinnostusta. Tunnustetaan vuorotellen.

Ennustukset

Leikkimielinen ennustaminen on vitsikästä ajanvietettä ja se sopii erityisen hyvin uudenvuoden tienoille, mutta myös muihin juhliin. Ennustus käy helposti kahvikuppien ja pikku esineiden avulla. Kätke alassuin käännettyjen kahvikuppien alle pieniä symbolisia esineitä. Jokainen ennustettava valitsee kolme kuppia, minkä jälkeen kupit käännetään. Ennustuksen jälkeen kuppien järjestys sekoitetaan uutta ennustettavaa varten. Symbolit voit keksiä itse, mutta tässä joitain tyypillisimpiä:

Avain – valtaa, uudet ovet avautuvat

Pikku nukke – vauva tai lapsi ilmaantuu

Kolikko – taloudellista menetystä

Musta langanpätkä – menetys tai sairaus; jonkin vanhan loppu

Punainen langanpätkä – iloa, menestystä, eteenpäinmenoa

Sydän – rakkautta ja romantiikkaa

Neula – vastoinkäymisiä

Ankkuri – sitoutumista

Pikkuauto – matkoja

Noppa – hyvää onnea, voittoja peleissä

Sormus – kihlat, häät tai uusi rakkaus

Pikku mökki – muutto, uusi koti

Etsi pyykkipoika

Leikki on aika lapsellinen mutta kirvoittaa kyllä naurut aikuisistakin. Jakaudutaan pareiksi. Kaikkien silmät sidotaan ja leikin vetäjä piilottaa leikkijöiden vaatteisiin pyykkipoikia. Sopivalla hetkellä leikin vetäjä käskee etsimään pyykkipojat parin vaatteista ja se pari, joka on ensimmäisenä löytänyt kaikki pyykkipojat, on voittaja.

Satuilua

Jakaudutaan joukkueiksi. Leikin vetäjä on kirjoittanut tuttujen satujen nimiä yksille ja esitystyylejä toisille paperilapuille. Joukkueiden on esitettävä satu uudella tyylillä. Molemmat arvotaan erikseen. Tyylejä voivat olla esim. rikoskertomus, nyyhkyromanssi, tragedia, melodraama, kaurismäkeläisittäin, tosi-tv-versio ja niin edelleen.

AVA

Lähde: Mirjam Ilvas: Kotihipat (Schildts)

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja