OAJ:n Murto: Suunnitelma painotetun opetuksen luokkien lopettamisesta on tyypillinen esimerkki hätiköinnistä

OAJ:n Murto: Painotetun opetuksen lopettamisen sijaan pitäisi pohtia sen laajentamista 1:17
Video: OAJ:n Murron mukaan painotetun opetuksen lopettamisen sijaan pitäisi pohtia sen laajentamista

Koulujen vertailun vieraskielisten eli S2-oppilaiden määrän perusteella mahdollistanut Ylen koulukone on herättänyt vilkasta keskustelua. MTV:n Uutisextrassa vieraillut opetusalan ammattijärjestön puheenjohtaja Katarina Murto ei ollut kovin mielissään julkaisusta.

– Se on ehkä johtanut keskustelua aika lailla harhaan. Se tietyllä tavalla leimaa S2-oppilaita ja -opetusta. Kysymys on enemmänkin mielestäni yhteiskunnallisesta eriytymisestä ja segregaatiosta sekä myöskin asuntopolittisista kysymyksistä, sanoo OAJ:n Murto MTV:n haastattelussa.

Katarina Murto katsoo, että muun muassa rahoitusta ja opettajia tarvittaisiin lisää ja valmistavaa opetusta olisi syytä pidentää.

Helsingin kaupunki kaavailee koulujen eriytymisongelman yhdeksi ratkaisuksi nykyisistä painotetun opetuksen luokista luopumista eli esimerkiksi erilliset musiikkiluokat lakkautettaisiin. OAJ:n Murron mielestä tämä on väärä keino.

– Tämä on ehkä tyypillinen esimerkki siitä, että jos havaitaan joku ongelma niin hätiköiden tehdään joku ratkaisu ilman tutkittua tietoa ja tässäkin pitäisi kuunnella opettajia vahvemmin, sanoo Murto.

Puolueeton talousyksikkö sovittelijan toimistoon?

Liittokohtainen palkkaneuvottelukierros on jälleen ollut vaikea. OAJ:n puheenjohtajan mielestä järjestelmä pitäisi laittaa remonttiin sovittelijan toimistoa myöten.

– Yksi pohdittava vaihtoehto olisi, että valtakunnansovittelijan toimistoon perustettaisiin puolueeton talousyksikkö, joka tuottaisi talousdataa, ansiokehitys- ja palkkakehityslaskentaa sektoreittain, toimialoittain ja koko kansantalouden kannalta ja se olisi pohjana neuvotteluille, sanoo OAJ:n Katarina Murto.

Parhaillaan käydään neuvotteluja siitä, miten vientialojen palkankorotukset heijastuvat kunta-alalle. Takaraja on ensi viikon tiistai.

Katso OAJ:n puheenjohtajan Katarina Murron koko Uutisextra-haastattelu tästä.

Lue myös:

    Uusimmat